window-1148929_1920

Vybíráme střešní okno

Komentáře: 0

Máte pokoj či přímo byt v podkroví? Pak se samozřejmě neobejdete bez patřičného osvětlení a větrání. A kvalitního střešního okna či oken. Jejich výběr ovšem není tak snadný, jak se na první pohled může zdát.

Zajistit dostatek denního světla a provětrat, to je v podstatě hlavní úkol střešních oken. Jakých parametrů si všímat při jejich výběru?

Velikost střešního okna

Zde platí jednoduchý matematický vzorec: střešní okno by mělo zaujímat mezi deseti a dvanácti procenty celkové rozlohy místnosti, ve které se bude nacházet. V případě opravdu veliké místnosti je lepší instalovat více menších oken než jedno veliké. Tak efektivněji zabráníte vzniku tzv. tmavých koutů.

Otevírání okna

V případě otevírání okna je klíčové jeho umístění nad podlahou. Nejčastěji používané je okno kyvné, jehož křídlo ovšem zasahuje do místnosti. Bezproblémový přístup k oknu umožňuje tzv. výsuvně kyvné otevírání v horní čtvrtině rámu. I při plném otevření toto okno nezasahuje do pokoje, protože je v dostatečné výšce nad podlahou. Další možností je okno výklopné, jež se otevírá v horním pantu. Velmi praktická a komfortní jsou střešní okna na elektrické ovládání.

zdroj: milpe.cz

Materiál

Co se materiálu týče, ten se v podstatě neliší od oken fasádních. Na pohled dobře vypadají dřevěná střešní okna, jejich nevýhodou ovšem je vyšší náchylnost k vlhkosti. Ta naopak nevadí oknům plastovým. Vlhkost v místnosti má také vliv na tzv. výskyt kondenzátu. Abyste mu zamezili, musíte vybrat střešní okno s dobrým součinitelem prostupu tepla.

Vybírejte na atex-shop.cz

V každém případě doporučujeme střešní okna vybírat u renomovaných prodejců, kteří vám zároveň i dobře poradí s výběrem konkrétního modelu. Bohatý výběr kvalitních střešních oken je k dispozici například na atex-shop.cz, kde najdete jak zboží na objednávku, tak i zboží skladem.

Nabídka nemovitostí

Nové články