bathroom-3346387_1920

Vybíráme osvětlení do koupelny

Komentáře: 0

V koupelně se většinou oddáváme ranní a večerní hygieně, ale také líčíme, holíme, čistíme si zuby a aplikujeme na sebe různé pěsticí i krášlící přípravky. A na to vše musíme dobře vidět.

Ne nadarmo jsou ve specializovaných internetových obchodech koupelnová svítidla specifickou kategorií. Klademe na ně totiž mnohem větší nároky. Osvětlení do koupelny musí splňovat mnohem náročnější kritéria než třeba osvětlení do předsíně.

PREZENT CUSCO 25098
zdroj: profisvitidla.cz

Bodové a doplňkové osvětlení

Osvětlení v koupelně se snažte navrhnout tak, abyste v ní maximálně eliminovali veškerá tmavá zákoutí. Zkrátka musíte všude dobře vidět. Tajemstvím úspěchu pak je správná kombinace svítidel bodových a nástěnných.

Centrální osvětlení

Základem ale samozřejmě zůstává osvětlení centrální. Do středu místnosti doporučujeme instalovat centrální stropní svítidlo s vysokou IP ochranou (stupeň ochrany proti vniknutí vody). Velmi praktická bývají stropní svítidla se senzory, jež dokonale suplují funkci vypínače. Díky zabudovanému senzoru se poté, co vstoupíte do místnosti, světlo samo zapne, a vypne se krátce poté, co ji opustíte.

Osvětlení zrcadla

Náležitou pozornost věnujte osvětlení zrcadla, před kterým se přeci jen odehrávají nejdůležitější koupelnové činnosti, jakými jsou líčení a holení. Dámy asi proto budou chtít, aby rtěnku měly namalovanou na rtech a ne na jiných místech, a muži by zase po holení neměli vzbuzovat představu, že se v koupelně oddávali sadomasochistickým hrátkám.

Zaměřte se na teplotu světla

Z tohoto důvodu se především zaměřte na parametry žárovek a vybírejte ty s teplotou světla okolo 4000 kelvinů, což je teplota denního světa. Důležitým údajem je také index podání barev CRI, jenž v podstatě informuje o míře zkreslení barev. Pro potřeby koupelny doporučujeme spíše vyšší než nižší podání barev. Pro účely samotného osvětlení zrcadla můžete zvolit svítidla bodová, nebo instalovat jedno větší přímo nad zrcadlo.

Nakupujte na profisvitidla.cz

Bohatý výběr nejenom koupelnových svítidel, ale i dalších interiérových, venkovních i kancelářských, stejně jako lampy, lustry, LED žárovky a tzv. inteligentní osvětlení najdete například na e-shopu profisvitidla.cz. Pokud si s výběrem nevíte rady, obraťte se na tamní odborníky, kteří jsou připraveni zodpovědět každý váš dotaz. Ono vybrat to správné osvětlení pro konkrétní účel nemusí být snadným úkolem.

Nabídka nemovitostí

Nové články