Zastřešená pergola dá zahradě zcela nový rozměr

Komentáře: 0

Zahrada má dnes ve srovnání s minulostí spíše rekreační funkci. Upouštíme od pěstování ovocných stromů a zeleniny, na čas a práci náročných letniček, a spíše vysazujeme efektní dřeviny, trvalky. Vše doplňujeme módními balkonovkami. Na takto laděné zahradě je však důležité vytvořit prostor pro posezení. A pod širým nebem to nebude to pravé. Přece jen, občas zaprší a ani v létě pražící sluníčko neoceníme trvale. Řešením je zahradní altán, který lze situovat v libovolném místě zahrady a tedy nejen jako přístřešek opřený o dům.

Pergola s výhledem do celé zahrady

Umístit zahradní altán tak, abychom z něj viděly celou zahradu ve své plné nádheře, je doslova výhra. Pokud je totiž pergola opřena o zeď domu, nebo o zahradní domek, obvykle vidíme jen část zahrady a vznikají takzvané slepé kouty. Nechtěně se tak připravujeme vlastně o prostor zahrady. Pokud máme ale dům umístěný na kraji pozemku, není ani toto umístění z hlediska výhledu problematické. Výhodou naopak je, že nám přístřešek rozšiřuje obytný prostor směrem do zahrady a vstupovat do ní tak můžeme klidně „v pantoflích“.

V obchodech se dnes prodávají různé altány a altánky už od 3000 Kč. Mnohdy se necháme zlákat k nákupu. Avšak toto řešení rozhodně není plnohodnotné. Sedáváte pod altánem s notebookem? Nebo se zde hrají děti? Tyto lehké altány nejsou vůbec bezpečné, dokonce ani pro váš čajový servis.

Zahradní altán musí mít stabilní konstrukci a dobrou střechu

Kvalitní altány jsou stabilní. Neohrozí je siný vítr a rovněž něco vydrží i střecha. V zimě je sice lepší sníh ze střechy shrnout, ale na rozdíl od těch levných se jim rozhodně střecha nebortí pod každou dešťovou kapkou. Nejhezčí zahradní pergoly jsou dřevostavby. Dřevo do zahrady patří, lze jej poměrně snadno udržovat a při správné péči stárne vždy do krásy.

Střecha je vždy se sklonem. Může být skloněná na jednu stranu, nebo lomená. Rozhodněte se, jestli chcete střechu průhlednou, obvykle z polykarbonátu, nebo neprůhlednou z některé jiné střešní krytiny. Pokud si chcete užívat třeba slabé jarní a podzimní sluníčko pod pergolou, tak zvolte polykarbonát a přidejte třeba jiné stínění pod střešní konstrukci, která vás pak ochrání před silným sluníčkem v létě.

Jak jinak na altán?

Další možností, jak na altán, je vybudovat jej jako součást zahradního domku. Zahradní domek se hodí do zahrádkářské kolonie, ale i na zahradu každého rodinného domku, kterému chybí zázemí pro ukládání zahradního nářadí, zahradní techniky, ale třeba i k letnímu vaření nebo ke hře našich ratolestí. A právě k zahradnímu domku lze připojit pergolu a rozšířit tak jeho funkce.

Kvalitní pergoly od DELTA Svratka

Dodavatelem kvalitních českých zahradních altánů je společnost DELTA Svatka. V nabídce nechybí ani zahradní domky, dřevěné domky na nářadí, přístřešky na auta a jiné větší i menší dřevostavby. Zahradní domek ale i pergolu díky nabídce firmě vybudujete velice rychle a zcela na klíč. Příjemné jsou ceny staveb i jejich realizace.

Nabídka nemovitostí

Nové články