architecture-1477041_1280

Jak financovat nízkoenergetické stavby? A jakých dotací můžete využít?

Komentáře: 0

V posledních několika letech výrazně vzrostly ceny energií, a proto zájemci o vlastní bydlení mají stále vyšší nároky na vytápění budov a izolační vlastnosti konstrukcí. V porovnání s klasickou novostavbou mají nízkoenergetické objekty pouze třetinovou spotřebu tepla na vytápění, na což v dnešní době lidé slyší, a proto se zajímají, jak se dají nízkoenergetické stavby financovat a zda stát poskytuje nějaké dotace.

Stejně jako výstavba obvyklé nemovitosti, tak i té nízkoenergetické se financuje z klasické hypotéky. Právě hypotéka vám pomůže při koupi, stavbě i rekonstrukci domova. Poskytuje se na minimální částku 200 000 korun, přičemž horní hranice je omezena tržní cenou objektu. Hypotéka se poskytuje zpravidla na 80 anebo 90 procent z hodnoty bytu či domu, kterým ručíte. Hypotéka je dlouhodobý úvěr, jeho splácení je rozděleno většinou na 20 až 30 let.

Jaké jsou dotace na bydlení?

Stát se snaží podpořit lidi, kteří budují nízkoenergetická stavení, a proto spustil program Nová zelená úsporám. Jsou to dotace na bydlení, které vám vrátí až 50 % vašich výdajů. Administrace je poměrně rychlá. Verdikt o schválení (respektive neschválení) se dozvíte už do třech týdnů od podání žádosti. Potom do dalších třech týdnů obdržíte peníze na váš bankovní účet. Nová zelená úsporám už nevyžaduje tolik papírování jako předchozí dotační programy. Dokonce na vás čeká mimořádný bonus ve výši 40 000 korun, pokud zkombinujete dotaci nákupu kotle z druhé vlny kotlíkových dotací a zateplení s podporou z programu Nová zelená úsporám.

Pokud chcete jen rekonstruovat

Jestliže jste se rozhodli pouze pro modernizaci rodinného domu, případně bytu, v takovém případě se vám nabízí úvěr na rekonstrukci. Poskytuje se na menší částky než hypotéka, a tím pádem je i doba splatnosti kratší.

Doporučujeme, aby vám ve finanční sféře poradil nějaký vyškolený finanční poradce, jenž má v dané oblasti bohaté a dlouholeté zkušenosti. Jedině tak vám navrhne řešení přímo vám na míru.

Nabídka nemovitostí

Nové články