bathroom-1336167_1280 (1)

Koupelna bez dlažby a obkladů

Komentáře: 0

Nejste spokojeni s klasickým keramickým obkladem a dlažbou nebo vám nevyhovuje jejich estetika? Naštěstí dnes můžete volit  z velkého spektra ať už přírodních (dřevo, sklo, kámen, stěrky) nebo umělých materiálů (různé umělé stěrky, vinyl, omyvatelné nátěry, plast). 

Rekonstrukce koupelny

Pokud plánujete rekonstrukci koupelny, vše si dopředu do detailu rozvrhněte. Na stavební práce si raději pozvěte odborníky a pak už stačí jen vybírat zařízení. Dobře si rozmyslete, jakou povrchovou úpravu užijte. My vám přinášíme pár zajímavých tipů.

Co na podlahu?

Chcete-li se vyhnout dlažbě ale přesto se nevzdat povrchu, který se snadno udržuje a splňuje vysoké hygienické nároky, sáhněte po VINYLU, PVC nebo EPOXIDOVÉ ČI POLYURETANOVÉ STĚRCE. Všechno jsou to syntetické materiály, které dobře snáší agresivní koupelnové čistící prostředky. Vinyl je oproti PVC tvrdší a odolnější vůči poškrábání. Ze stěrek je měkčí a pružnější polyuretan. Lépe také snáší tepelnou roztažnost a je tak ideální volbou pro podlahu s podlahovým topením.

Mezi podlahové krytiny, které se kladou ve formě lamel, patří také LAMINO. Do koupelen a kuchyní se dnes již vyrábí speciální lamely, které jsou opatřeny zámkovým spojem zajištěným silikonem a jejichž nosnou konstrukci tvoří nenasákavá HDF deska.  Oproti PVC a vinylu se jedná o tvrdší a chladnější krytinu. Nízkonákladovou a poměrně netradiční možností je SYNTETICKÝ NÁTĚR  samotného podkladu. Natírá se obvykle betonová podlaha nebo cementová stěrka.

Klasikou, která je tu již od dob starého Řecka, zůstává KÁMEN. Vaší koupelně přinese nadčasový a luxusní vzhled. Do koupelny vybírejte méně nasákavé druhy kamene, které se vám budou lépe udržovat. Nejčastěji se můžete setkat s mramorem.

Mezi povrchy, které vyžadují speciální a šetrnější zacházení patří DŘEVO A CEMENTOVÁ STĚRKA. Oba materiály nejsou příliš vhodné do prostor s odstřikující a tekoucí vodou. Není to však zcela vyloučené. Záleží na povrchové úpravě a v případě dřeva také na tom, zda je místnost dostatečně větrána. Dřevo působí na dotek teple. Obejde se tudíž bez podlahového topení a nijak tím neztratí svůj komfort. Pokud byste přece jen dali podlahovému topení přednost volte podlahu z tenkých dřevěných lamel. V opačném případě by silná vrstva dřeva teplo v konstrukci spíše izolovala. Cementová stěrka je naopak materiálem tvrdým a chladným. Jelikož se jedná o materiál s dobrou tepelnou vodivostí, je použití podlahového topení samozřejmě možné. Vždy ale záleží na konkrétním složení stěrky, její tloušťce podkladu a způsobu náběhu topení.

Opomíjeným přírodním podlahovým materiálem je KOREK . Na podlahu ho lze lepit ve čtvercích nebo pásech, pokládat jako lamely, masivní dlaždice nebo mozaiku. Sám o sobě je nenasákavý.

Co na stěnu?

K hygienicky snadno udržovatelným povrchům na stěnu patří mimo VINYLU, PVC a EPOXIDOVÉ ČI POLYURETANOVÉ STĚRKY také SKLO. Použít ho můžete ve formě mozaiky, klasických obkladaček nebo velkoformátových tabulí. Může být matné, barevné nebo s grafickým motivem. Na stěnu se nejčastěji lepí a při použití velkých kusů skla je nutné dopředu vědět umístění všech vypínačů, zásuvek, vývodů světel atd. Sklo je také materiálem asi nejvíce podobným keramickému glazovanému obkladu.

Materiály určenými primárně pro stěny jsou speciální štuky neboli omítky. Jde o velmi kvalitní povrchy s dlouhou životností. U nás jsou nejznámější ŠTUK MAROCKÝ A BENÁTSKÝ . Méně odolný benátský štuk je vhodný do míst, která nejsou přímo namáhána vodou. Pokud se ale ošetří lakem nebo voskem, lze jej použít i za vanu a do sprchového koutu. Díky svému složení se do míst s tekoucí vodou doporučuje spíše štuk marocký. Je to povrch difúzně otevřený a zároveň desinfekční. Díky jeho tvárnosti se z něj dají zhotovovat také vany a umyvadla.

Obdobně jako štuky může vypadat také CEMENTOVÁ STĚRKA. Pokud ji budete chtít použít do míst s tekoucí vodou, je nutné ji ošetřit ještě polyuretanovým nebo epoxidovým lakem. V ostatních místech postačí vosk nebo olej.

K přírodním materiálům patří již tradičně DŘEVO a KÁMEN. Kámen se na stěny používá obdobně jako keramický obklad. Rozměrově nejmenší je kamenná mozaika, největší jsou velkoformátové kamenné desky. U nich si, stejně jako u skla, musíte dopředu promyslet rozmístění všech vývodů. Jinak pro kamenný obklad platí v podstatě totéž co pro kamennou dlažbu. Masivní prkna, tenkostěnné lamely i dřevotřískové desky. To vše je dřevo vhodné na stěnu vaší koupelny. Počítejte s tím, že místnost musí být především dobře větraná a dřevo by mělo být ošetřeno vhodnou povrchovou úpravou, která prodlouží jeho životnost. Nejvíce vydrží lak. Olej a vosk budou zase vypadat přirozeněji. Pokud mluvíme o dřevě, nesmíme zapomenout také na KOREK . Přesněji řečeno kůru korkového dubu. Tento materiál odolný vůči vodě lze bez problému použít i do sprchového koutu. I přesto je ale lepší jej ještě pojistit (především spoje a spáry) přelakováním.

Na první pohled se to nezdá, ale do koupelny můžete použít i MALBY a TAPETY.  Prodyšné voděodolné malby a vinylové nebo PVC tapety lze otírat vlhkým hadrem a některé dokonce drhnout kartáčkem. Hodí se třeba za umyvadlo nebo na méně exponované stěny. Pokud hledáte koupelnový nábytek nebo doplňky, podívejte se na FAVI https://favi.cz/produkty/kategorie/koupelna-a-wc, kde najdete vše pro vaši koupelnu. FAVI je největším vyhledávačem nábytku a dekorací a na stránkách shromažďuje nabídku z více než 500 e-shopů a kamenných prodejců.

Nabídka nemovitostí

Nové články