bed-sheets-314755_1280

Aby se vám spalo jako v bavlnce

Komentáře: 0

Je známo, že kvalitu spánku ovlivňuje spousta faktorů. Mezi ty negativní patří těžké jídlo před spaním, nadměrná aerobní aktivita, stres, modré světlo z monitorů tabletů a počítačů, ale třeba i nedostatek čerstvého vzduchu. A co naopak dobrému spánku napomáhá? Mimo jiné kvalitní ložní prádlo.

Neoddiskutovatelná je samozřejmě úloha postele jako takové, kvalitního roštu a matrace. Náležitému výběru ale podrobte i ložní povlečení. Určitě budete chtít, aby se vám spalo jako v bavlnce. K tomu by přeci ložnice měla sloužit. A kvalitní povlečení tomu může velkou měrou přispět.

Povlečení podle materiálu

Ložní povlečení prakticky volíme na základě třech kritérií, kterými jsou spolu s rozměry a dezénem i jeho materiál. Povlečení tak můžete mít bavlněné, saténové, krepové, flanelové, ale třeba i z mikrovlákna či polybavlny. Pojďme si tyto materiály projít jeden po druhém.

Bavlněné povlečení

Bavlna je časem prověřený materiál. Vždyť do ní uléhaly už naše babičky. A ve srovnání s ostatními materiály stále vyhrává na plné čáře. Je příjemná k pokožce, měkká, pružná, k tomu prodyšná a savá. Povlečení z bavlny je správnou volbou.

Saténové povlečení

To je ideální především pro horké letní dny, kterých jsme si letos užili až do sytosti. Satén kůži totiž dokáže příjemně ochladit. Proto jsou v létě tak populární i saténové noční košilky. Pozor si ovšem na něj dejte při praní – saténové povlečení vždy perte tzv. naruby.

Flanelové oblečení

Pro zimní měsíce bychom doporučili spíše flanel, jenž se vyznačuje velmi dobrou hřejivostí. Jeho základem je stoprocentní bavlna s vyšší gramáží, která zaručuje pověstnou flanelovou měkkost a jemný povrch.

Krepové povlečení

Toto povlečení, jež se vyznačuje pravidelným střídáním hladkých a zvrásněných částí stoprocentně bavlněné látky, má v oblibě hodně hospodyněk – nemusí se totiž téměř vůbec žehlit. Stejně jako flanek bychom ho doporučili spíše pro chladnější měsíce. Také totiž krásně zahřeje.

Povlečení z mikrovlákna

Mikrovlákno je hitem současné doby. Vyrábí se z něj potahové materiály a chytré výrobce napadlo zakomponovat tuto tkaninu ze stoprocentního polyesteru i do ložního povlečení. Výsledkem je až geniální ložní prádlo na dotek připomínající hedvábí a vhodné jak na léto, tak na zimu. V létě totiž ochladí a v zimě zahřeje.

Povlečení z polybavlny

Další chytrý materiál, který v sobě spojuje přednosti bavlny a polyesteru. Výhody jsou pak nasnadě: povlečení je jemné, lehké a prodyšnější než čistě bavlněné.

Tak, už víte, jaké povlečení zvolíte? Asi by to chtělo osobní zkoušku, že? Ulehnout do všech a vybrat to nejlepší.

Nabídka nemovitostí

Nové články