shutters-669296_1280

Chcete zdravě bydlet? Dejte šanci feng šuej!

Komentáře: 0

V dávných dobách feng šuej bylo tajným uměním vyhrazeným čínským císařům. V posledních letech si ovšem nachází cestu i do současných západních i východních domácností. Za jeho oblibou zřejmě stojí nedostatek rovnováhy a harmonie jako celku ve společnosti či přímo v našich životech. Tato filosofie nám je každopádně umožňuje obnovit.

Co má společného feng šuej a zdravé bydlení? Hodně. Základním cílem této filosofie je zvýšit kvalitu života tak, abychom žili v souladu s přírodními silami. Platí to nejenom na naši osobnost, ale i na prostředí, ve kterém žijeme. Změny přitom dosáhneme snadným a mnohdy nenásilným způsobem.

Zaměřeno na umístění domu

Pokuste se feng šuej, nebo chcete-li feng shui pochopit jako jakousi školu tvarů, jež se zabývá vyhledáváním nejvhodnějších míst k životu tak, abychom byli v souladu s energií čchi. V tomto smyslu tedy můžete začít už umístěním svého domu, a to do krajiny, jejíž tvary jsou spojovány se symbolickou povahou čtyř nebeských zvířat: draka, tygra, želvy a fénixe. Tygr symbolizuje ochranu, želva podporu a stabilitu, fénix je symbolem příležitosti. Je-li v krajině, v níž žijete, zastoupeno každé ze čtyř nebeských zvířat, žijete na příznivém místě.

Zaměřeno na pozemek

Co se výběru pozemku týče, feng šuej upřednostňuje pravidelné tvary, ideálem jsou čtverec a obdélník. Pozitivní je, když se pozemek svým tvarem mírně rozšiřuje, což jeho základně dává silnější energii. Co se směrování pozemku týče, pozitivně na svého obyvatele působí pozemky směřující na jihovýchod, jih a jihozápad.

Zaměřeno na interiér

V interiéru domácnosti se snažte vyvarovat věcí, které nepoužíváte. Základem je střídmost. Obývací pokoj by například měl primárně sloužit setkávání lidí. Dopřejte jim proto dostatek prostoru, aby se u vás necítili stísněně.

Čistá předsíň

Nesmírně důležitá je z pohledu feng šuej samotná předsíň, jež by měla být čistá a uklizená. Na stěnu proti vstupním dveřím nezavěšujte zrcadlo, které by odráželo vstupující energii.

Nestavte sporák a dřez vedle sebe

Další důležitou místností je kuchyň, a to proto, že v ní dochází k přípravě pokrmů, jimiž uspokojujeme jednu z našich základních potřeb. Z tohoto důvodu by měla disponovat dostatečným prostorem pro vaření. Kuchař by během něj měl mít dobrý výhled do okolí a neměl by stát zády ke dveřím. Důležité je i zachování dostatečné vzdálenosti mezi sporákem a dřezem s vodou.

Pozor na elektroniku v ložnici

Ložnice by se měla nacházet v nejklidnější části domu a postel umístěte zase na nejklidnější místo v místnosti. Vyvarujte se velkého množství elektronických zařízení, jež vyzařují elektrické a magnetické pole. Podobně přistupujte při zařizování pracovny. Pracovní stůj je třeba umístit na klidné místo s výhledem na dveře a ideálně s pevnou stěnou za zády.

Nabídka nemovitostí

Nové články