43274-stenice-1

Jak se zbavit štěnic v bytě? Zavolejte odborníky!

Komentáře: 0

Našli jste doma štěnice a nevíte si rady? Přečtěte si, čeho se při jejich likvidaci vyvarovat a jak postupovat, abyste se jich co nejrychleji zbavili.  


Našli jste pod postelí podezřelé malé černé tečky, budíte se pokrytí svědícími červenými fleky a došli jste k závěru, že váš byt zamořily štěnice? Nezoufejte. Taková situace je sice nepříjemná, ale díky odborné pomoci se v dnešní době dá poměrně snadno vyřešit. V našem článku vám poradíme, jak postupovat, abyste se těchto nevítaných návštěvníků co nejrychleji zbavili.

Jak poznáte štěnici a její kousnutí?

Štěnice domácí, které se občas říká také štěnice postelová, se řadí do skupiny hmyzu s názvem polokřídlí. Jedná se o parazita, který ve dne přežívá v úkrytech, v noci z nich však vylézá a saje lidskou krev. Vyskytuje se po celém světě a v bytech může zakládat i celé kolonie.

Život štěnice můžeme rozdělit do tří vývojových stádií, od vajíčka přes nymfu až po dospělé jedince. Ti měří průměrně 5-7 milimetrů, dožívají se více než jednoho roku a bez potravy vydrží i několik měsíců. Že se u vás usídlili právě tito škůdci, můžete odhalit podle jejich trusu (malé černé tečky), drobných larev či zbytků svlečené kůže.

Přítomnost štěnic poznáte také ve chvíli, kdy se vám na těle objeví jejich kousnutí. Štípance od štěnice vypadají jako několik milimetrů velká červená kolečka s tmavší tečkou uprostřed. Nejčastěji je najdete na zádech, pažích a také krku. Po několika hodinách od kousnutí se projeví zarudnutí a rány začnou svědit, vyrážka však ve většině případů během dvou týdnů zmizí.

Škůdce si můžete přivézt z dovolené

Štěnice nejsou jen problémem špinavých domácností a lidí, kteří svou osobní hygienu dlouhodobě zanedbávají. Parazity najdete také v luxusních domech, na ubytovnách, v nemocnicích i drahých hotelech. Dostat se k vám mohou ze sousedního bytu, přinést si je můžete ale také z MHD a ze starožitnictví, nebo k vám přicestují v kufru z dovolené.

Nejčastější úkryty štěnic jsou:

· Postele a sedací soupravy

· Matrace, povlečení a čalounění nábytku

· Rámy dveří, oken, obrazů a zrcadel

· Díry v podlaze, zdech a nábytku

· Oblečení a pelíšky domácích mazlíčků

· Různé průchody, lišty a okraje koberců

Svépomocí se štěnic nezbavíte

Když najdete štěnice v bytě, není to nic příjemného. Lidé si často myslí, že se parazitů zbaví sami, ale celou situaci většinou pouze zhorší. Štěnice totiž sice na první pohled mohou vypadat neškodně, na volně prodejné přípravky, které se dají koupit v drogerii nebo na internetu, ale téměř nereagují.

Pokud máte podezření, že se u vás doma vyskytly štěnice, zkuste do bytu umístit speciální lepivou past, která je vyláká. Jedná se ale pouze o monitorovací zařízení, které není určené k jejich hubení. Rozhodně nepoužívejte žádné volně prodejné insekticidy, protože jsou příliš slabé, parazity v úkrytech vyruší, a tím ztížíte práci odborníkům.

Když v bytě najdete štěnice, důležité je okamžitě jednat a na pomoc si přizvat odborníky na dezinsekci, kteří škůdce během několika zásahů rychle a diskrétně zlikvidují. Tyto služby u nás poskytuje například společnost ASD servis. V opačném případě by se škůdci mohli přemnožit a zamořit nejen vaši domácnost, ale také byty v okolí.

Co můžete udělat před zásahem:

· Zvyšte teplotu, aby se vajíčka rychleji vylíhla

· Zkontrolujte všechny místnosti a najděte úkryty štěnic

· Vykliďte úložný prostor postele a noční stolky

· Zkontrolujte matrace, lůžkoviny a oblečení

· Důkladně vysajte a pytlík vyhoďte zabalený do igelitu

· Vyperte ložní prádlo a oblečení na 60 °C

· Neodnášejte z bytu žádný nábytek, aby se štěnice nerozšířily

· Zkontrolujte také sousední byty

Jak hubení štěnic probíhá?

Štěnic se z důvodu líhnutí vajíček nejde zbavit během jednoho zásahu, musíte proto počítat s tím, že vás odborníci na dezinsekci navštíví opakovaně. Likvidace štěnic probíhá prostřednictvím aplikace různých druhů speciálních insekticidů s vysokou koncentrací účinných látek. Nejprve si můžete všimnout zvýšeného pohybu škůdců, kteří začnou vylézat otrávení ze svých úkrytů, do pěti dnů by se však situace měla výrazně zlepšit.

Zamořené pokoje je po zásahu nutné dobře vyvětrat. Musíte také dodržovat několik základních pravidel, na místě nevysávat, nevytírat ani nic neuklízet. Kromě toho je vhodné spát i po aplikaci insekticidů ve stejné posteli, štěnice totiž vaše přítomnost přiláká, chemickou látku na sebe nabalí a následně zemřou.

Nabídka nemovitostí

Nové články