smoothies-2253423_1280

Máte rádi smoothie? A v čem ho připravujete?

Komentáře: 0

Obliba tzv. smoothies v poslední době rychle stoupá. Jak by také ne. Jedná se o snadnou cestu, jak do sebe dostat denní porci ovoce a zeleniny. 

Dalo by se říci, že smoothie už ze své podstaty musí vyhovovat naprosto všem. Rychle jej připravíte, dobře strávíte, uspokojí vaše chutě a bude vám po něm dobře, a to jak na těle, tak na duši. Za jedné podmínky nutno podotknout, a to, že mixujete ty správné ingredience, dodržujete jejich doporučené poměry a v neposlední řadě mixujete v kvalitním mixéru. Na ten se v následujícím článku zaměříme.

Způsoby mixování

Smoothie si v podstatě můžete připravit několika způsoby: za pomoci tyčového mixéru, stolního mixéru či speciálního smoothie makeru. Probereme si je popořadě.

Zaměřeno na tyčový mixér

Pokud se smothie začínáte, klidně tak učiňte za pomocí tyčového mixéru, jež bývá součástí téměř každého kuchyňského robota. Počítejte ovšem s tím, že vaše smoothie nebude hladké a jemné konzistence, jaké by mělo být. Velmi pravděpodobné je, že během mixování zaneřádíte celou kuchyňskou linku, nebo alespoň její část. Pro občasné mixování si tento adrenalin můžete dopřát, pokud ovšem s čerstvým smoothiem budete zahajovat každý den (což vám schvalujeme), doporučujeme, abyste k přípravě používali stolní mixér, nebo ještě lépe k tomu určený smoothie maker.

Zaměřeno na stolní mixér

Stolní mixér disponuje vlastním tělem a velkou uzavíratelnou mixovací nádobou. V ní můžete mixovat koktejly, polévky, ale také smoothie. Hodláte-li si stolní mixér teprve pořídit, zaměřte svou pozornost na produkty s dostatečným výkonem, které rozmixují i kostky ledu. Poradí-li si totiž s ledem, hravě zvládnou i tvrdou zeleninu, semínka a ořechy. I ty totiž do smoothie patří. Tyto mixéry navíc připraví až dva litry smoothie. Váš oblíbený nápoj si tak budete moci připravit do zásoby. V tom případě by samozřejmě mělo být uložené v ledničce a spotřebované do druhého dne. Některá smoothie lze i zamrazit, ale to se pak připravujete o důležité vitamíny.

Smoothie maker

Smoothie maker je pro přípravu smoothie přímo ideální, odtud totiž jeho název. Ve srovnání se stolním mixerem je ovšem menší – většinou obsahuje dvě většinou půllitrové lahvičky. Právě v nich si připravíte své smoothie. Lahvičku naplníte patřičnými ingrediencemi, uzavřete víčkem se zabudovanými noži, nasadíte na hrdlo smoothie makeru a zacvaknete do spotřebiče. V ten okamžik se spustí mixování. Některé modely (Nutribullet) mixují samy, a jakmile smoothie dosáhne hladké konzistence, samy se vypnou. U jiných smoothie makerů musíte během mixování držet tlačítko. Dobu mixování tak určujete sami.

Vybíráme kvalitní smoothie mixer

A na základě jakých parametrů vybrat kvalitní smoothie maker? V první řadě se zaměřte na již zmíněný výkon. Máte-li před sebou dva smoothie makery – jeden s výkonem 300 W a druhý s výkonem 1200 W, určitě doporučujeme ten druhý. V hledáčku vašeho zájmu by ale měl být i design mixéru a kvalita jeho zpracování, počet programů a rychlostí, ovládání a údržba mixéru, jeho bezpečnost a multifunkčnost. Všechny podrobnosti, dle kterých si můžete vybrat, zajistí test smoothie mixérů.

Už máte svůj mixér?

Tak můžete začít s přípravou smoothie! Obzvláště na jaro doporučujeme energizující zelenou směs. Do mixéru vložte půlku jablka a banánu (obojí nakrájené na kostičky), celý pomeranč (rozdělený na měsíčky), několik mandlí, hrst baby špenátu a hrst polníčku, a vše zalijte vodou. Bude-li smoothie moc husté, přidejte vodu a pokračujte v mixování. Pak už si své smoothie náležitě vychutnejte.

Připravte si své vlastní smoothie

Smoothie si prakticky můžete připravovat dle libosti. Základem je ovoce, přiměřená část zeleniny (včetně špenátu, rukoly, polníčku apod.), ořechy či ovesné vločky a voda. Bez obav ale do svého smoothie můžete přidat i jogurt či tvaroh. Slaďte spíše banánem, sušeným ovocem, popřípadě javorovým sirupem. Tak dobrou chuť. A na zdraví!

Nabídka nemovitostí

Nové články