kitchen-1336160_1280

Dlažba nezklame nikde v interiéru

Komentáře: 0

Stavíte nebo rekonstruujete? To určitě přemýšlíte nad tím, jaké podlahy do interiéru, ale možná též do exteriéru. Stará osvědčená dlažba dnes hravě poráží jiná řešení – a to jich je stále více.

Měla pověst chladné krásky. Hodila se do předsíní, před dům, do koupelny a na toaletu. V našich klimatických podmínkách se pro obytné prostory považovala za studenou, a i v kuchyni jsme dávali přednost o něco pocitově teplejšímu linoleu. Dnes je vše jinak. Dlažba frčí natolik, že si našla cestu i do našich obýváků. Proč taky ne! Vždyť umí i hřát.

Podlahové topení je stále větším hitem. Právě ono dlažbě vylepšilo reputaci i v obytných prostorách. Umí totiž být neuvěřitelně příjemně teplá, a navíc k podlahovému vytápění lze využívat rovněž různé ekologické zdroje topení, jako například tepelná čerpadla.

Kráska s bohatým šatníkem

Dlažba se umí skutečně vyfiknout! Milujete módní betonové dekory? Pořiďte si je v této podobě. Líbí se vám dřevěné podlahy, jsou ale finančně nad vaše možnosti, a navíc jsou citlivé na poškození třeba protečenou vodou z pokojových květin? Pořiďte si dlažbu v designu dřeva. Od toho pravého ji téměř nerozeznáte. Už dávno nejde jen o potisk vzoru, má reliéf, který pocit, že jde o dřevo, dělá skutečně věrným.

S dlažbou se dá dnes kouzlit i díky velké velikostní variabilitě. Na podlahu můžete s drobnou mozaikou, ale i s velkoformátovými modely. Dokonce i tento druh podlahy napodobující dřevo, který jsme již zmínili, může být v rozměrech totožných s dřevěnými fošnami. Minimalizovat množství spár je hitem. Stejně tak jako věrné kopírování oblíbených povrchů a materiálů.

TIP: Skvělý sortiment dlažby najdete na https://www.baumax.cz/dlazba/.

Levná dlažba = nejlevnější podlaha

Právě dlažba dokáže být nejlevnější podlahou. Ano, máte možnost jít do superlevných plovoucích podlah, ale jejich nízká cena se na kvalitě projeví mnohem více než na kvalitě dlažby. Levně je lze pořídit i v mrazuvzdorném provedení. Snadno je tak lze využít pro balkony, terasy i pro části kolem vchodových dveří domu.

Co dnes, pokud jde o dlažby, letí?

Retro dlažba

Dva trendy jsme už zmínili, ale ještě jednou se k nim vrátíme. Největším hitem je ale retro dlažba. Inspiruje se vzory 60. a 70. let, ale i dobou starší. Mnoho zajímavých vintage vzorů pochází z období secese. Hitem jsou rovněž různé etnovzory, například ty, které se inspirovaly Mexikem a Peru.

Imitace kamene

Tradiční zájem je o dlažbu, která imituje kámen. Obvykle různé ušlechtilé vzory mramoru, ale i pískovce, žuly, břidlice, čediče či štípaného skládaného kamene. Takové řešení je mnohem snadnější a přesnější na pokládku, a samozřejmě levnější, než kdybychom si do interiéru pořizovali pravou kamennou dlažbu. Ta by byla navíc na údržbu vždy méně přívětivou a není nad snadnou údržbu běžné keramické dlažby.

Dlažba jako imitace dřeva

Dekor dřeva na dlažbě si cestu do našich domácností našel jen přednedávnem. Dali jsme mu šanci stejnou jako laminátovým či vinylovým plovoucím podlahám, které dřevo rovněž pouze napodobují. A má úspěch. Nepoškodí ji voda, je více otěruvzdorná, umí dřevo věrně napodobit a snadno se čistí.

Milujeme beton

Prostou betonovou podlahu bychom si nejspíš nenechali, a to přestože jsme se do betonu tak zamilovali. Vyrábíme si podlahy z různých poněkud předražených betonových stěrek, které vypadají více betonově než skutečný beton. Levnějším řešením je pak dlažba, která beton imituje. A skutečně jí to sluší.

Na co si dát při výběru dlažby pozor?

Pozor na kombinace

Obvykle vás čeká kombinace barev podlahy s obklady zdí, s malbou zdi nebo s odstínem nábytku a bytovými textiliemi. Dobře volte, aby se k sobě hodily zejména stylově. Pokud jde o barvu dlažby, za mne mohu poradit jediné – méně je více. Neutrálnější tóny ji udělají životaschopnější nyní i za dvacet let. Vždy si najde cestu ke zbytku zařízení. Příliš výrazná barva vyjde rychle z módy.

Ať to neklouže

Podle místa použití zvažte, zdali na něj nepotřebujete i protiskluzovou úpravu. Taková rozhodně patří do koupelny, a i do kuchyně. Pro venkovní použití musí být samozřejmostí. Protiskluzová dlažba zabrání nehodám v domácnosti častěji, než si myslíte.

Aby něco vydržela

Podle typu místnosti je dobré volit dlažbu s vhodnou otěruvzdorností. Obvykle se hodnotí a označuje známkou na stupnici 1 až 5. Přičemž nejvyšší odolnost se označuje pětkou.

Nabídka nemovitostí

Nové články