Časosběrná videa čili time-lapse

Komentáře: 0

Časosběr není objevem digitálního věku, ale jde o způsob záznamu s kořeny sahajícími do dob filmů. Díky nejnovějším technologiím určeným k vytváření časosběrných videí se značně rozšířila jejich dostupnost i v dalších odvětvích jako je stavebnictví.

Co obnáší tato disciplína?

Časosběrné snímání obnáší pořízení stovek a někdy dokonce i víc jak tisíců fotek, které jsou postupně vkládány do videa. Pokud vás oslovilo time-lapse video, můžete se obrátit v českém prostředí na firmu Český časosběr, specializuje se jak na větší projekty v délce několika let, ale i na menší v řádu dnů či měsíců.

Na co se time-lapse používá?

Time-lapse najde využití všude tam, kde je zapotřebí zdokumentovat určitou činnost nebo změnu v určitém časovém období a může jít i o dlouhodobý monitoring. Ideálními projekty jsou stavební projekty, změny krajinného rázu nebo třeba sledování vodních toků. Z posledních významných projektů společnosti Český časosběr bych zmínila přestavbu bývalých ubytoven v domově důchodců v Žacléři (ukázka práce  https://krkonossky.denik.cz/…tml).

Kromě zdokumentování historických rozdílů, je časosběr používán pro kontrolu projektů v průběhu jeho vytváření. Může sloužit i jako kontrola bezpečností v průběhu konání projektů (snímání stavby), kontrola používaných materiálů a technologií.

Jejich vynalézavost, jejich technika

Vytvořit video je složitý a hardwarově náročný proces. Ve společnosti ČeskýČasosběr dali hlavy do hromady a vynalezli zařízení, které vzdáleně ovládají zrcadlovku a upravují dle potřeby i její nastavení. Ví, kde fotoaparát nastavit, aby záběry byly co nejlepší.

Většina projektů je zadávána po dobu několika měsíců či let a vzniká nepřeberné množství fotografií. Všechny je prochází a vybírají ty bez vad a sestříhají je tak, aby měli dynamiku a vešli se do 3 minutového videa.

Jak vidíte, tak vytvoření časosběrného videa je náročný proces, pokud chcete profesionální výsledek, stojí za to oslovit specialisty v oboru.

Nabídka nemovitostí

Nové články