povlecenidruhy

Jaké materiály vybrat na povlečení, aby bylo příjemné?

Komentáře: 0

Pokud jste si při výběru povlečení změřili a ověřili správné rozměry, je čas vybrat vhodný materiál. Díky správné volbě se v noci nebudete třást zimou, nebo naopak potit. Pojďme se podívat na základní materiály ložního prádla.

Jersey

Jersey neboli žerzej je kvalitní hladká pletenina a požívá se hlavně na elastická prostěradla. Lze jej použít celý rok, ale nejvhodnější je na léto. Pere se na 40 °C, opatrně se ždímá a věší. Vsaďte na kvalitní kusy, ať se nevytahují a neprověsí.

Froté

Froté se používá hlavně na prostěradla a nemusí se žehlit. Je hřejivý, ale použitelný i přes léto, přilne k matraci a příjemný na omak. Doporučuje se praní do 60 °C a většinou se ani nežehlí.

Bavlna

Bavlna je dlouhodobě oblíbená v domácnostech, hotelích a podobných zařízeních. Snadno se pere, dá se bělit, škrobit i vyvařovat. Z bavlny se vyrábí natahovací i plachtová prostěradla a povlečení v různé povrchové úpravě. Bavlna je využitelná celoročně. Z bavlny se vyrábí i bavlněné povlečení pro děti a alergiky.

Krep

Krepové povlečení se vyrábí ze stoprocentní měkčené bavlny. Pere se maximálně na 60 °C. Určitě si ověřte kvalitu a štítem na povlečení. Je velmi oblíbené kvůli jednoduché údržbě, protože se nemačká a nemusí se žehlit.

Flanel

Nejčastěji se prodává vlněný a bavlněný flanel. Materiál je velmi příjemný na omak a v zimě vás perfektně zahřeje. Díky němu se nebudete v noci třást zimou. Navíc je dobře prodyšné a saje pot, takže se nemusíte obávat nadměrného pocení.

Mikroplyš

Mikroplyšové povlečení je oblíbené na podzim a v zimě kvůli vysoké hřejivosti. Jedná se však o umělý materiál, který šustí a ve srovnání s flanelem o něco hůř saje tekutiny. Proto se také pere na nízké teploty. Výhodou je, že rychle schne.

Mikrovlákno

Povlečení z mikrovlákna se hodí na celoroční použití. V létě chladí a v zimě hřeje, protože se dobře přizpůsobí okolní teplotě. Dobře odvádí pot, je antibakteriální a vhodný pro alergiky. Rychle schne, málo se mačká a pere se na nižší teploty.

Damašek

Damašek je velmi tenká, stoprocentně bavlněná lesklá tkanina. Je velmi pevná a nesráží se. Damaškové povlečení vypadá velmi exklusivně. Jde o čistě bavlněný materiál, můžete ho vyvařovat, bělit i žehlit na maximum a využít i pro alergiky.

Bavlněný satén

Povlečení z bavlněného saténu působí luxusně zejména kvůli lesku a pere se na vyšší teploty. Hlavně v létě příjemně chladí. Je vhodný na polštáře a polštářky, protože je jejich klouzavost šetrná zejména k vlnitým a kudrnatým vlasům.

Len

Lněné povlečení je čistě přírodní a je o něco dražší. Má však vysokou odolnost a životnost a dá se prát na vyšší teploty. Během používání a praní navíc příjemně měkne. Investice se proto vyplatí.

Rada na závěr

U všech materiálů si ohlídejte kvalitu a gramáž, ať se vám lůžkoviny rychle neroztrhají. Vždy je také lepší možnost praní na vyšší teplotu, od 60 °C výše, což oceníte zejména při nemoci nebo u alergiků, lidí ekzémem s citlivou pokožkou.

Nabídka nemovitostí

Nové články