Vivera-ref-8

Co zvážit při výběru předokenních rolet

Komentáře: 0

V rámci zútulnění a modernizace rodinného domu je určitě dobré přemýšlet nad pořízením venkovních rolet. Jedná se o prvek, který má smysl hned z několika důvodů. Jaké se rozlišují typy dle způsobu umístění jejich schránky?

zdroj: isotra.cz

Proč využívat venkovní rolety?

Předokenní rolety mají za hlavní cíl chránit interiéry domu před přímými slunečními paprsky, respektive obecně vnikáním světla dovnitř objektu. Jsou-li kvalitně zhotovené, dokážou zamezit průchodu světla s opravdu velmi vysokou účinností.

Dalším důvodem, proč byste zrovna o této variantě rolet měli uvažovat, je bezesporu ochrana majetku. Precizně provedené předokenní rolety totiž zamezí vstupu cizích osob skrz okna a dveře, případně jim alespoň výrazně ztíží cestu. Zatažené rolety navíc chrání vaše soukromí, což je praktické zejména tehdy, bydlíte-li v rušné městské zástavbě v těsné blízkosti veřejné komunikace. Výhodou je také to, že dokážete rychle ochránit okna před venkovními vlivy, jakými jsou například déšť, kroupy, prach apod.

V neposlední řadě venkovní rolety tlumí hluk zvenčí, tudíž přispívají ke komfortu během odpočinku a spánku. Obecně se udává, že odborně namontovaná předokenní roleta tlumí okolní hluk až od 10 dB.

Typy předokenních rolet dle ukotvení kazetového systému

Při výběru záleží na tom, jakým způsobem budou umístěné schránky, do nichž se předokenní rolety zatahují. Dle toho se rozlišují nadokenní a podomítkové modely. Před samotnou realizací je bezesporu dobré tuto záležitost konzultovat s odborníky, záleží kromě jiného na stavu opláštění domu a omítky, aby při montáži nedošlo k popraskání zdiva. Někdy se využívá ještě třetí typ, který představují schránky pro dodatečnou montáž.

Materiály, z nichž jsou rolety vyráběné

Moderní předokenní rolety se již v drtivé většině vyrábějí z hliníku. Tento vysoce odolný a lehký materiál má ideální vlastnosti, zejména jej oceníte pro jeho dlouhou životnost, navíc působí elegantně. Rolety, mají-li dobře chránit před světlem a hlukem, pak bývají ještě vyplněné PUR pěnou či podobným materiálem. Na trhu najdeme i rolety z PVC lamel v průhledné variantě pouze pro zvukovou izolaci a dřeva, nejčastěji vyráběné z modřínu a dubu.

Nabídka nemovitostí

Nové články