Praha

Praha, aneb ráj drahých pronájmů

Komentáře: 0

Já i kamarádka jsme původem z Mostu, jinak řečeno asi nejchudšího kraje u nás s nejvyšší nezaměstnaností a nejlevnějšími byty. A ano, my dvě „Mosťandy“ jsme se rozhodly přesídlit do hlavního města, centra veškerého dění – do Prahy. V červnu padlo rozhodnutí o našem přesunu a začaly jsme hledat pronájmy. Ale řeknu Vám, na hledání pronájmu jsme si snad vybraly nejhorší období v roce. Je to období, kdy se všichni vysokoškoláci stěhují, hledají také pronájmy či spolubydlení.

My měly jasná kritéria. Byt 1+kk, 1+1, 2+kk nebo 2+1, hezká koupelna a hezká kuchyň. Dál jsme měly dost vysoké nároky na lokalitu a cenu. Co se týče lokality, tak jsme vyhledávaly hlavně centrum a okolí centra. Ideálně jsme potřebovaly něco mezi Suchdolem, Vysočanskou a Václavákem. Cenově jsme se potřebovaly vejít do 12 000 korun měsíčně se vším všudy (nájem, energie, internet, …). Myslíte si, že jsme sehnaly?

Pokud si myslíte, že ano, tak máte pravdu. Sehnaly. Po 3 měsících hledání, prohlídek a psaní na inzeráty.

V našem případě nepřipadalo hledání pronájmu přes realitku a realitní portály v úvahu, protože jsme neměly k dispozici finance na zaplacení provize realitce. Takže jsme měly dvě možnosti. Hledat na portálu, který je bezrealitky a dávají tam inzeráty přímo majitelé bytů, a různé sociální sítě, kam také dávají inzeráty a poptávky majitelé bytů.

Co se týče sociálních sítí, tak tam bylo hledání opravdu těžké a zdlouhavé. Nemůžete si zadat kritéria, která potřebujete, a musíte otevírat opravdu každý inzerát.

Když se podíváme na „nerealitní“ portál, tak tam jsme to měly zjednodušené. Zadaly jsme přímo kritéria, která jsme chtěly a ukázaly se nám nabídky. No, ale zase tak jednoduché to nebylo. Tento portál byl dosti žádaný, právě díky tomu, že se neplatí provize realitce. To znamená, že byty, které splňovaly naše podmínky, byly hned pryč. První měsíc jsme na inzeráty koukaly zhruba 3-4x do týdne. Ani na jeden jediný jsme nedostaly odpověď.

Věděly jsme, že musí nastoupit „plán B“ a s ním i jiná taktika. Takže jsme si rozdělily směny a každý den jsme na portál koukaly, hlídaly nejnovější inzeráty a na ty hned psaly. Samozřejmě jsme zapojily kreativitu a vtip, aby náš e-mail zaujal a dostaly jsme odpověď. Pravděpodobně nejsme ani kreativní ani vtipné, protože se nám dostavila odpověď pouze na jeden inzerát. Plné naděje jsme se sebraly a hned druhý den jely do Prahy na prohlídku. S hodinovým předstihem jsme netrpělivě čekaly před domem. Najednou k nám začali přicházet další a další lidé. Začaly jsme přemýšlet, že asi nebudeme jediné, které tu jsou na prohlídku bytu. Jak jinak, všichni byli na prohlídku stejně jako my. Paní nám ukázala byt a během 10 minut jsme byli venku. My jely domů a plné očekávání jsme doufaly, že se paní ozve zrovna nám. Po týdnu nám paní s politováním oznámila, že si vybrala jiného zájemce. Paní na první prohlídce nám oznámila, že na inzerát jí přišlo přes 500 e-mailů, a že odepisovala jen těm prvním.

Na řadu přišel „plán C“. Byl přelom srpna a září a my od října potřebovaly bydlet. Na portálu jsme našly šikovnou věcičku, díky které nám každý den chodily nejnovější nabídky přímo na e-mail, na které jsme obratem hned psaly. Uvědomily jsme si, že pokud nebudeme mezi prvními, tak nemáme šanci bydlet. Postupem času nám začaly chodit odpovědi skoro na všechny inzeráty. Nakonec se nám to tak nahromadilo, že v jeden den jsme měly 11 prohlídek. Den předem jsme si všechny potvrdily. Bohužel už dopoledne nám z 6 prohlídek majitelé bytů napsali, že byt už dali jinému zájemci. Zbylo nám 5 prohlídek, 5 nadějí na byt.

U 4 prohlídek jsme se dozvěděly, že už jsme několikáté, takže naše naděje klesaly a klesaly. Čekala nás poslední prohlídka. U příchodu jsme se dozvěděly, že jsme první. Rozzářily se nám oči. Byt se nám opravdu líbil. Koupelna byla nádherná s rohovou vanou. Kuchyň byla také hezká. Nic nám tu nechybělo.

Asi o 5 hodin později nám volala majitelka bytu, že si nás vybrala. Domluvily jsme se na podpisu smlouvy a dalších drobností, které bylo potřeba doladit.

Je to k neuvěření, ale od října už bydlíme, spokojené a přesně podle našich představ.

Nabídka nemovitostí

Nové články