Na si dát pozor při výběru oken?

Komentáře: 0

Pokud vás v nejbližší době čeká vybírání nových oken do bytu či rodinného domu, je třeba mít na paměti několik aspektů, jež volbu mohou ovlivnit.

Materiály

Jednou z otázek, kterou si musíte položit, je ta, z jakého materiálu vaše nová okna mají být. Kromě jiného totiž záleží i na celkovém vzhledu nemovitosti. Klasická dřevěná okna jsou kupříkladu vhodná pro starší rodinné a bytové domy. Jde-li navíc třeba o dům, jenž je památkově chráněný, pak vše musíte konzultovat s odborníky. Ti mohou doporučit spíše špaletová okna, rozhodně vám vytknou, pokud zvolíte moderní varianty, tedy zejména hliníková okna. Už vůbec v tomto případě neuspějete, pořídíte-li do podobné stavby plastová okna.

Kvalita prosklení

Ať už vaši domácnost budou zdobit plastová, dřevěná či hliníková okna, vždy je podstatné i samotné zasklení. Doporučenou volbou jsou dvojskla či trojskla.

Izolace

Kvalita rámů, skel a jejich provedení výrazně ovlivňují schopnost tlumit hluk zvenčí a také zamezit přílišnému unikání tepla z domácnosti. Při výběru se tak vždy ptejte na tepelně izolační a protihlukové vlastnosti oken. Dobrá zvuková izolace je žádoucí zejména u nemovitostí v centru města, případně u rušné komunikace.

Barvy

Pominu-li správné rozměry, což by mělo být samozřejmostí, čeká vás ještě další krok – zvolení vhodné barvy. Ať už se jedná o dřevěná okna či kupříkladu jejich plastovou imitaci, vždy mějte na mysli, že je nutné, aby ladila s fasádou, nebyla příliš kontrastní. Pro dům také vyberte vždy jednu barevnou variantu rámů, jinak nebudou působit uceleným dojmem.

Při nákupu oken se vždy raději poraďte s odborníky v prodejně. Pakliže provádíte nákup online, je už zpravidla možné si nechat poradit také přes internet. Stačí zadat dotaz prostřednictvím formuláře, případně využít chat, pokud je k dispozici.

Nabídka nemovitostí

Nové články