or19jc

Jak vybrat byt k pronájmu v Jihlavě – možnost využití pomoci od města a další možnosti pronájmu

Komentáře: 0

Nacházíte se v období, kdy se zrovna poohlížíte po novém bydlení a váháte nad tím, jak vybrat byt k pronájmu v Jihlavě? Situace na trhu s bydlením sice není nejrůžovější, ovšem i v hlavním městě kraje Vysočina se dá najít podnájem za rozumných podmínek. Z části tomu pomáhá i samotný magistrát města Jihlava, který pronajímá několik městských bytů. Zaměříme se na možnosti, jak dosáhnout na bydlení podporované městem, nebo kde se dají sehnat podnájmy za malé peníze. V závěrečné části článku se pak budeme soustředit na bytové domy, které jsou momentálně ve výstavbě.

Jak vybrat byt k pronájmu – městské byty

Pro zletilé osoby, které nejsou vlastníkem ani spoluvlastníkem nemovitosti, nabízí město Jihlava nepravidelnou možnost účastnit se výběrového řízení o přidělení městského bytu. Je to ideální příležitost například pro mladé rodiny, které chtějí získat levné bydlení. Město se tak snaží co největší možnou mírou zmírnit problémy nedostatku volně dostupného bydlení, které postihují celou Českou Republiku. Hlavním důvodem je především zdražování bytů.

4 základní podmínky k zúčastnění výběrového řízení

– jak již bylo výše naznačeno, osoba musí překročit věk 18 let,

– dále musí být způsobilá k právním úkonům

– žadatel o byt nesmí být vlastníkem ani spoluvlastníkem nemovitosti

– osoba musí splňovat obecné podmínky Mechanismu hospodaření s byty ve vlastnictví statutárního města Jihlavy

Pronájem lidem ve špatné sociální situaci

Město se také chová pěkně k lidem, kteří se zrovna nenacházejí v ideální životní situaci. Oproti ostatním lidem nemusí platit poplatky za výběrové řízení a jsou jim přidávány garsonky s menší rozlohou a nižší náročností na platbu nájemného. Těmto lidem bývávají většinou přiděleny menší prostory 1+1 s rozlohou kolem 50m2

Nejlevnější možnosti k pronájmu

Všeobecně platí, že nejlevnějším způsobem pronájmu je starší byt na okraji města a na sídlištích. Ovšem dá se získat i levné bydlení v blízkosti centra města. Například na ulici Jiráskova, nebo Na Hliništi se dostanete i na 6 000 Kč měsíčně za 1+1. V úplném centru, na ulici Žižkova, která se nachází i v blízkosti Masarykova náměstí, obchodních a sportovních středisek, si můžete pronajmout jednolůžkové pokoje za 4 500 Kč měsíčně, nebo dvoulůžkové pokoje za 7 000 Kč. Tyto možnosti podnájmu jsou ideálně pro studenty, či manažery, kteří nezůstávají v Jihlavě dlouho.

Byty v ulici Vrchlického

Tato ulice se nachází jen kousek od zmiňované ulice Žižkova. Na ulici se nachází i nemocnice, obchodní centra a v blízkosti jsou i dva parky. Nejníže se dostanete na cenu kolem 10 000 Kč, kdy se jedná o 2+1, nebo 3+1. Za nejluxusnější byty zde pak zaplatíte kolem 16 000 Kč, měsíčně. Momentálně se zde staví i Rezidence Vrchlického a i když ceny nájmů zatím nejsou známy, je dost možné, že to bude ještě víc než 16 000 Kč. Všeobecně se dá říct, že se jedná o jednu z nejatraktivnějších ulicí k bydlení.

Za 3+1 mimo centrum si připlatíte

Pokud budete chtít bydlete více na okraji města, ve větším prostoru a v menším hluku, zřejmě si hodně připlatíte za nájem. Tak například bydlení 3+kk se pohybuje okolo 13 500 – 16 000 Kč

Několik nových bytových příležitostí je na cestě

Bytová situace by se však měla zlepšovat, neboť ve fázi výstavby je již zmiňovaná Rezidence Vrchlického. Nové bytové domy se pak staví i v Hruškových dvorech a místo bývalé továrny na výrobu plyšů se pracuje na bytovém komplexu pod Brněnským mostem. Uvolní se tak další byty, ceny nájmů by mohly klesnout a město navíc slibuje další výstavbu nových bytovek.

Tak a teď už víte v kterých lokalitách se dá sehnat relativně nízký podnájem, které lokality jsou nejatraktivnější a také jak Vám může s hledáním pomoct město. A pokud máte nějaké rady, tipy, doporučení, nebo máte zkušenost s výběrovým řízením k pronajmutí městského bytu, určitě budeme rádi, když nám zanecháte komentář.

Nabídka nemovitostí

Nové články