warm-and-cozy-1975215_1280

Porovnání tepelného čerpadla země-voda a tepelného čerpadla vzduch-voda

Komentáře: 0

V dnešní době existuje hned několik technologických řešení, jak zajistit v místnostech optimální teplotu. V posledních několika letech roste popularita především tepelných čerpadel, která fungují na podobném (jen opačném) principu jako lednice či klimatizace.

Tepelné čerpadlo tvoří kondenzátor, výparník, kompresor a expanzní ventil, přičemž jeho úkolem je za pomoci těchto komponent získat teplo z vnějšího prostředí a transformovat ho na teplo potřebné pro vytápění interiéru a ohřev vody. V následujících řádcích se zaměříme konkrétně na čerpadla země-voda a vzduch-voda.

Tepelné čerpadlo země-voda

První možností je tepelné čerpadlo země-voda. Jak už samotný název napovídá, teplo je získáváno z geotermálního vrtu, případně plošného kolektoru. Volba konkrétního řešení záleží na tom, jak velký máte pozemek, protože třeba plošný kolektor vyžaduje rozlehlou zahradu.

Tepelné čerpadlo země-voda je v porovnání se systémem vzduch-voda, o kterém se rozepíšeme ještě níže, úspornější na provoz, a to až o neuvěřitelných 30 %. Dalšími přednostmi jsou tichý provoz, dlouhá životnost (až 20 let) a snadné ovládání. Pokud sáhnete po správném modelu, klidně můžete čerpadlo nastavovat na dálku skrze notebook či smartphone.

Samozřejmě, všude, kde jsou výhody, jsou i nějaké nevýhody. V případě tepelného čerpadla země-voda je jako nevýhoda vnímána finančně náročnější instalace. Zase na druhou stranu, investice se brzy vrátí tím, že ušetříte na provozu.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda

Další velice žádanou technologií je tepelné čerpadlo vzduch-voda. Jedná se o nízkoenergetické řešení využívané zejména u rodinných domů s malým pozemkem. Zařízení získává v tomto případě energii ze vzduchu, a potom ji proměňuje na teplo, které se používá například k ohřevu vody a vytápění místností. Výkon je ovlivněn především venkovní teplotou vzduchu. Tepelné čerpadlo je schopno pracovat až do -20 °C, ovšem od -3 °C se už doporučuje mít v záloze doplňkový zdroj tepla. Tepelné čerpadlo vzduch-voda potřebuje vysokou teplotu, přičemž obecně platí, že čím je teplota vzduchu vyšším, tím je vyšší i výkon samotného čerpadla.

Nabídka nemovitostí

Nové články