piggy-bank-2889046_1280

Stavební spoření jako bezpečné a efektivní zúročení vašich finančních prostředků

Komentáře: 0

Hledáte způsob, jak zhodnotit své peníze? Jedním z nejefektivnějších a nejbezpečnějších způsobů je dnes v České republice stavební spoření.

Úrok výhodnější než u spořicích účtů

Největšími dvěma lákadly stavebního spoření jsou výhodný úrok a státní podpora. Úrok z vašich vkladů se u RSTS pohybuje nad úrovní jednoho procenta (1,2 %) ročně. V porovnání s běžnými či spořicími účty jde o vyšší, a tedy výhodnější hodnotu. Říkáte si, že u některých termínovaných vkladů byste na tom s úrokem byli ještě lépe? Možná, úrokové sazby zde skutečně dosahují vyšších hodnot, se stavebním spořením vám však odpadají další povinnosti, jako pravidelné spoření, nutnost dosáhnout na (často vysokou) minimální výši vkladu nebo nemožnost vybrat peníze před skončením dohodnuté lhůty. Úroky ze stavebního spoření také nepodléhají výkyvům a proměnám finančního trhu, jsou v dohodnuté výši garantované minimálně po šestileté období.

Získáte až 2000 Kč navíc od státu

Těchto šest let je důležitým milníkem pro druhou velkou výhodu stavebního spoření – státní podporu. Pokud budete spořit alespoň zmiňovaných 72 měsíců, obdržíte od státu až 2000 Kč ročně. Konkrétně se jedná o 10 % z roční naspořené částky. Vložíte-li tedy za 12 měsíců alespoň 20 000 Kč, dosáhnete na maximální výši příspěvku. Pozor je nutné si dát na dodržení oné šestileté lhůty, jakmile byste v jejím průběhu spořit přestali, nárok na státní podporu vám zanikne a veškerou získanou podporu byste museli vrátit. V součtu s úrokovou sazbou tak může váš celkový výnos tvořit až 3,8 % ročně.

Jak spoření probíhá?

Dalším plusem stavebního spoření je možnost spořit nepravidelně. Nic vás nenutí se vázat například na měsíční splátky, stačí alespoň jednou ročně zaslat na váš spořicí účet nějakou částku a vaše spoření bude funkční. Na začátku si zvolíte zamýšlenou cílovou částku (kolik chcete naspořit), tu však lze kdykoliv během spoření navýšit.

Zároveň máte možnost své spoření kdykoliv ukončit a našetřené peníze si vybrat. Učiníte-li tak ale před uplynutím vázací doby, přijdete o veškerou výši státní podpory. Po šesti letech vám navíc přibude ještě další benefit – s naspořenými prostředky lze naložit dle libost. Není tak nutné je využít pouze na výdaje spojené s bydlením, stavbou apod.

Již v prvním odstavci šla řeč o bezpečnosti. Mezi nejbezpečnější finanční produkty se stavební spoření řadí především z důvodu zákonného pojištění vkladů, a to až do výše 100 000 EUR.

Místo hypotéky si pořiďte úvěr ze stavebního spoření

Spoření představuje pouze jednu ze dvou částí stavebního spoření. Tou druhou je výhodná půjčka na bydlení, tzv. úvěr ze stavebního spoření. Jde o výhodnou alternativu k hypotečnímu úvěru. Zažádat si o něj můžete ve chvíli, kdy spoříte alespoň 2 roky a uložili jste 35–40 % cílové částky. Získáte garantovanou úrokovou sazbu (od 2,99 % ročně), díky níž si svůj rozpočet perfektně naplánujete. Na rozdíl od spoření zde musíte prostředky využít na výdaje spojené s bydlením.

Speciálním případem úvěru ze stavebního spoření je překlenovací úvěr, který slouží jako zdroj finančních prostředků v době, kdy jste ještě nedosáhli podmínek pro získání standardního úvěru ze stavebního spoření.

Zaplacené úroky z úvěru si můžete odečíst od vašeho daňového základu.

Spoření na cokoliv

Vzhledem k tomu, že stavební spoření (mimo úvěr) nemá pevně stanovený účel, lze s ním financovat mnohé. Kromě investice do bydlení může sloužit jako tvůrce finanční rezervy do budoucna, spoření pro vaše děti, abyste jim usnadnili start do dospělého života či naopak jako prostředek pro zajištění vašeho klidného a pohodlného stáří.

Pokud vás tyto argumenty přesvědčily, vězte, že dnes máte možnost si své stavební spoření sjednat bez zbytečného papírování online z pohodlní vašeho domova.

Nabídka nemovitostí

Nové články