washing-machine-2668472_1280

Jakou vybrat sušičku, aby vás nezklamala?

Komentáře: 0

Pokud plánujete investovat do sušičky na prádla, nikam nespěchejte, nejprve si rozmyslete, jaký model vůbec zvolíte. Současná nabídka je vskutku široká, ovšem jednotlivé elektrospotřebiče se liší kvalitou, vlastnostmi i principem fungování. V následujících řádcích vám proto prozradíme, jak při výběru sušičky na prádlo postupovat, abyste neprohloupili.

Sušička na prádlo je vhodná pro alergiky

V první řadě vás určitě nadchne, že sušička na prádlo vám šetří spoustu času. Stejně tak se můžete rozloučit s nekonečným věšením prádla na šňůru a žehlením. Stačí vyprané prádlo přeložit z pračky do sušičky, zvolit vhodný program a počkat, než sušička dokončí svou práci. Potom jen oblečení poskládáte a uložíte do skříně.

Sušení prádla je problematické hlavně během zimního období. Zvyšuje totiž vlhkost v místnostech, a tím pádem se objevují plísně. Sušička na prádlo vás těchto obtíží jednou provždy zbaví. Zároveň je prádlo příjemné na dotyk (zejména tedy ručníky) a zbavené všech pylů, prachu, vlasů, chlupů a dalších alergenů.

Kondenzační, nebo ventilační sušičku?

Sušičky se rozdělují na dvě hlavní kategorie, a to kondenzační a ventilační. Obě varianty mají své přednosti a úskalí. Zásadní rozdíly jsou v tom, jakým způsobem se odvádí horký vzduch, jak rychle pomocník suší a také kolik spotřebuje elektrické energie.

První možností je tedy ventilační sušička, která je levnější alternativou. Spotřebuje méně elektrické energie, ovšem na druhou stranu vyžaduje venkovní odvětrávání. Horký vzduch s párou se totiž musí odvádět ven z budovy trubkou.

Jestliže se chcete vyhnout stavebním úpravám, nabízí se vám kondenzační sušička. Umístit ji můžete doma kamkoliv, ať už na chodbu, nebo do koupelny. Voda odpařovaná z prádla se shromažďuje v určené nádobce, případně odchází přímo do odpadu. Kondenzační sušička je sice dražší, ale patří mezi nejžádanější a nejprodávanější na našem trhu.

Sušičky se odlišují také podle toho, zda disponují topným tělesem, nebo tepelným čerpadlem. Sušička s tepelným čerpadlem je energeticky úspornější než první zmíněná varianta, navíc je mnohem šetrnější k prádlu. Počítejte však s tím, že po každém čištění musíte vyčistit filtr a jednou za čas i kondenzátor. Sušička s topným tělesem má naopak vyšší náklady na provoz, ale na druhou stranu je sušení kratší.

Zajímejte se o programy

Moderní sušičky mají už takzvaný šestý smysl, tedy jsou schopné zvážit, kolik prádla do ní umístíte, a podle toho nastavit nejen optimální teplotu, ale i délku sušení, čímž se šetří náklady. Určitě oceníte i expresní program, díky němuž vysušíte prádlo během třeba půl hodiny. Zaměřte se tedy i na programy, zpříjemnit si tak můžete práci se sušičkou, pokud vám nabídne to, co od ní potřebujete.

Nabídka nemovitostí

Nové články