old-3290852_1280

Renovujeme staré dřevěné parkety

Komentáře: 0

Dřevěné parkety se s oblibou objevovaly v našich domácnostech někdy v 70. letech minulého století, ale jejich popularita nezmizela úplně. Je pravda, že byly nahrazeny jinými podlahovými krytinami, ale mnohdy si majitelé ani neuvědomovali, co že to pod kobercem vlastně ukrývají. Dnes jsou dřevěné parkety hojně vyhledávány, a pokud máme tedy doma dřevěnou podlahu, můžeme si být jisti, že máme jednu z nejkvalitnějších podlah vůbec.

Zub času a jak s ním naložit

Dřevěné podlahy a parkety jsou považovány za nejodolnější podlahu. Pokud si takovou podlahu ale nezrenovujeme, vypadá pak zašedle, nevzhledně a je třeba se postarat o nápravu. Dřevo po dlouhá léta sice sloužilo dobře, ale škrábance od domácích mazlíčků, mechanické poškození, mezery mezi jednotlivými dílci, vrzání a jiné nedostatky se musejí odstranit. Pokud taková podlaha nevykazuje stopy hniloby po vniknutí vody a bobtnání celé podlahy, lamely se dají dobře zrenovovat a vlastně i celá podlaha. K tomu všemu je potřeba si ale zavolat odborníka, který nejdříve určí míru poškození a následně také řešení. Odborných firem je dnes na trhu spoustu, a tak není pochyb o tom, že si vybereme tu pravou a spolehlivou.

Čím bychom měli začít

Jak už bylo řečeno v předchozím odstavci, je třeba zjistit nejdříve míru poškození. Jestliže jsou zničeny jen některé lamely, je to ta nejmenší práce, a ty se dají vyměnit. Pokud se jedná ale o renovaci v rozsáhlejším měřítku, určitě bychom se do takové práce neměli pouštět sami. Jde o to, že jako laikové nemáme tolik odborných zkušeností a ve finále bychom mohli podlaze spíše uškodit.

Jako první musíme odstranit veškeré nečistoty, staré nátěry, laky a jiné nedokonalosti, které se během let používání na podlaze objevily. Musíme celou plochu dobře vybrousit nahrubo. Profesionální firmy disponují moderními mechanicky stroji, jako jsou výkonné brusky, které mají rovněž odsávání prachu, které je v tomto případě velmi výhodné. Celoplošné broušení podlahy je tak provedeno v krátkém čase a my můžeme pokračovat dále v renovaci. Co se týká rohů místnosti a těžko dostupných míst, tady je možné použít i ruční brusku. Samozřejmostí také je odstranit veškeré hřebíky a jiné výčnělky, které doslova trčí z podlahy a mohly by způsobit nejen zranění, ale také by mohly poškodit brusku.

Další fáze renovace

Po prvotním broušení odhalíme i jiné nedokonalosti a můžeme také jednotlivé lamely vyměnit. V případě potřeby, kdy parkety vykazují mezery nebo jsou jinak znehodnoceny, jsou doplněny novými lamelami vhodnými pro velikost a barvu dřeva. Stačí jen ty poškozené doslova vyloupnout a nahradit novými. Tady musíme dbát na to, aby podklad byl vyrovnaný, čistý a hladký. Jakmile máme nové lamely usazeny, přichází na řadu odstranění dolíků, případně škrábanců, ale i mezer, které se nám nepodařilo odstranit. Zde přichází na řadu tmelení. Speciální tmel k takovému účelu se nanáší celoplošně nebo může být použit pouze v místech, která to nejvíce vyžadují. Vyplní se tak zbývající mezery a jiné nedokonalosti dřevěných parket, které podlahu doslova zacelí. Po důkladném zaschnutí je opět nutné podlahu vybrousit a odstranit tak přebytečný tmel, podlahu vyrovnat a v mnohých případech také dochází k dokonalé odstínové přeměně parket. Podlaha může být světlejší a vznikne nám tak dokonalá dřevěná podlaha, kterou teď stačí jen nalakovat.

Povrchová úprava

Poslední fází renovace dřevěných parket je jejich povrchová úprava. Funkce těchto úprav je především ochranná. Jde zejména o lakování, ale také voskování nebo olejování.

Nabídka nemovitostí

Nové články