house-167734_1280

Hypotéka na byt aneb peníze až na prvním místě

Komentáře: 0

Všichni toužíme po domově, zázemí, prostoru pro sebe a svoji rodinu. Stačí klidně byt, ale i ten něco stojí. Pokud půjde o byt v Praze a dalších českých metropolích, nestojí zrovna málo. Ceny navíc poslední roky rostou strmě vzhůru.

Ať chceme nebo ne, peníze jsou potřeba. Pokud máme solidně bydlet ve vlastním, bez peněz to nepůjde. Vždy bude třeba alespoň určitá finanční hotovost, která pokryje minimálně 10 % ceny nemovitosti. Zbytek ceny už se pak dá financovat hypotékou.

Přestože loni došlo k razantnímu zpřísnění podmínek pro získání hypotéky, pořád je hypotéka na byt pro lidi s dostatečným příjmem tím nejdostupnějším a nejpohodlnějším způsobem, jak se dostat k vlastnímu bydlení.

Neztrácejte čas!

Hypotéka na byt je stále výhodným finančním produktem, který řeší situaci, kdy člověk chce víc, než mu dovolují jeho aktuální měsíční příjmy. Jedná se o dlouhodobý úvěr založený na zástavě půjčených peněz prostřednictvím konkrétní nemovitosti. Právě tato nemovitost, její nákup, stavba nebo rekonstrukce je také účelem úvěru. Hypotéka na byt však může být i způsobem, jak vypořádat majetkové poměry k dané nemovitosti, například při dědickém řízení. Umožňuje také zlepšit podmínky stávajícího hypotečního úvěru. Jednoduše tím, že přejdete k finanční instituci, kde vám nabídnou výhodnější podmínky.

Jak si spočítat výhody dané hypotéky? Jak poznáte, co je pro vás výhodné? Pomoci může hypoteční kalkulačka Hypoteční banky, která je dostupná online. Okamžitě se dozvíte, na kolik vás aktuálně taková hypotéka přijde. Již nyní je jasné, že vás čeká zajímavá nabídka, a navíc máte s Hypoteční bankou odhad nemovitosti zdarma.

Proč otálet? Ceny bytů rostou a porostou i nadále. Hypotéka na byt nabízí aktuálně slušné úrokové sazby, a to i přes zvýšení úrokové sazby ČNB.

Jde o peníze

O peníze jde v první řadě. Pokud půjde o hypotéku na byt, bude primární samotná cena bytu. Je dána jednak proporcemi a dispozicí, vybavením a kvalitou bytu obecně, ale také konkrétní lokalitou. K tomu je třeba zohlednit případně i další okolnosti, např. věcné břemeno, zástavní právo aj.

Nejde však ani tak o prodejní, resp. nákupní cenu, ale o odhad ceny nemovitosti bankou. To banka rozhoduje o ceně nemovitosti, od ní se pak odvíjí výše hypotéčního úvěru. Poměr ceny nemovitosti vůči výši hypotéky ovlivňuje i úrokovou sazbu hypotéky, tedy klíčový parametr každé úvěrové smlouvy.

Hypotéční banka nabízí svým klientům odhad nemovitosti zdarma a na počkání u nově dokončených nemovitostí. Tato nabídka platí pro hypotéky do výšky 5 milionů korun a do 90 % hodnoty zastavované nemovitosti. Konkrétní parametry hypotéky si určuje z velké části samotný klient. To on si volí dobu splácení, od které se pak odvíjí výše splátek. Sám si také stanovuje fixaci úrokové sazby. Co si zvolíte vy?

Nabídka nemovitostí

Nové články