light-1405974_1280

Sauna jako komfortní doplnění našeho bydlení

Komentáře: 0

Jestliže uvažujeme o vlastní domácí sauně, jistě máme pro to své důvody. Samozřejmě je zde velkou výhodou nejen domácí prostředí, ale můžeme ji využít prakticky kdykoliv. Sauny se v posledních letech staly velmi oblíbeným doplněním našeho stávajícího bydlení. V severských zemí je sauna běžně v každém domě a lidé si ji pořizují nejen z tradice a pro její pozitivní účinky, ale také proto, že je to místo setkávání lidí různých věkových skupin. Z historie můžeme uvést i to, že je znali již naši předkové, stavěli ji nejen z pevných klád, ale jako izolace jim sloužila jakákoliv zvířecí kožešina.

Sauna a pozitivní účinky

Pravidelným saunováním přispíváme k obranyschopnosti našeho těla a můžeme se tak vyhnout virovým onemocněním a nachlazením v zimních měsících. Tělo je odolnější a přispívá také k hladší pokožce. Ucpané póry se v sauně uvolňují, a tím se také odplavují veškeré toxické látky z těla ven. Sauna je ovšem také místem pro dokonalý odpočinek a relaxaci. Uvolníme svou mysl a snažíme se odpočívat. Stres, který je v dnešní době na denním pořádku se může vlivem pozitivního myšlení a pravidelného saunování odbourat. Z léčebného hlediska má pravidelné saunování velký význam při léčbě horních cest dýchacích, při poruchách pohybového ústrojí nebo při nespavosti. Dále se sauna doporučuje k prohřátí kloubů u některých ortopedických diagnóz a poúrazových stavů.

Musíme si ale také uvědomit, že sauna není všelék a že není určena také pro všechny. V případě, že bychom si nevěděli rady, raději se poraďme s lékařem.

Sauna a sport

Sport a regenerace k sobě odjakživa patří, a proto se sauna doporučuje zejména u silových a vytrvalostních sportů. Sauna zvyšuje látkovou výměnu a odplavuje únavové látky. Je vhodná ke zlepšení fyzické kondice. V kombinaci s masáží je sauna vhodná k dokonalému rozehřátí těla. Dnes proto můžeme saunu nalézt ve sportovních centrech nebo i v tolik oblíbených wellness centrech.

Sauna na míru

Můžeme si saunu postavit vlastníma rukama, nebo si na to povolat odbornou firmu. Pokud se rozhodneme pro první variantu, musíme si uvědomit, kam saunu chceme umístit. Venkovní sauna je velmi vhodná pro ty, co mají vlastní pozemek. Je to výborné řešení, kdy se nemusíme ohlížet na velikost sauny a můžeme si ji umístit prakticky kdekoliv. Tady ale musíme pomýšlet na to, že jsou k tomu potřeba nejen šikovné ruce, ale také zvolit vhodnou a dobrou izolaci, kvalitní dřevo a správné vytápění. Pokud se rozhodneme pro pomoc profesionálů, můžeme si zvolit i variantu na míru, kdy nám firma nabídne možnost třeba i atypického tvaru, kde využijeme veškeré volné místo v domě. Mějme také na paměti, že každá sauna by měla mít v blízkosti i sprchu nebo malý bazén k ochlazení.

Saunová kamna

Velmi důležitým bodem je také saunové vyhřívání. Zde si musíme uvědomit, co bude pro nás přijatelnější. Můžeme mít saunová kamna na dřevo, což je velmi typické pro saunu, kterou máme zejména venku. Autentičnost a originalita zde otevírá ničím nerušený odpočinek při saunování. Vůně dřeva a plápolající oheň můžeme v klidu pozorovat přes skleněná dvířka kamen. V tomto případě také musíme počítat s tím, že výhřevnost sauny bude trochu delší. V případě, že bychom chtěli trochu zvýšit vlhkost vzduchu, můžeme polévat saunové kameny vodou, kterou máme připravenou v dřevěném džberu vedle kamen. Přidáním bylinných esencí můžeme docílit originality. Pokud bychom chtěli ale větší komfort, můžeme si pořídit saunová elektrická saunová kamna. Tato možnost vyhřívání je nenáročná a sauna může být vyhřátá na svou teplotu v poměrně krátkém čase. Musíme ovšem volit správný výkon kamen v závislosti na velikosti sauny.

Nabídka nemovitostí

Nové články