log-home-2225414_1280

Jak se žije ve srubu

Komentáře: 0

Milujeme srubové domy pro jejich dokonalý vzhled a specifické mikroklima. Srubové domy jsou synonymem přirozenosti, krásy a útulnosti. Stavba z kulatiny je poměrně snadná a rychlá. Dřevo je velmi oblíbený stavební materiál, který byl známý již před mnoha a mnoha lety. Jak se staví a jaké jsou výhody a nevýhody srubových domů?

Stavba srubů

Současné srubové domy mohou mít různou podobu, ale vždy vypadají dokonale a přirozeně. Klasický, založený na tradici, se bude nejlépe vyjímat na venkově nebo na předměstí, vedle přírody. Srubové domy jsou v současné době nejen malé rekreační chaty ale i celoroční patrové stavby. Navíc jsou tyto domky obvykle postaveny asi 2-4 týdny a dodavateli můžeme poskytnout i svůj vlastní návrh.

Srubové domy jsou rychle stavitelné, trvanlivé a hospodárné, a proto jsou velmi oblíbené. Přírodní, zdravé materiály dělají dřevěnou technologii blízkou přírodě a uživatelům. Styl stavby odkazuje na tradici, zatímco dřevo dává pocit tepla a útulné atmosféry.

Výhody srubových domů

Dobře zateplené srubové domy doslova umějí dýchat a drží teplo v zimě a chlad v létě. Kromě toho poskytují zdravé mikroklima v místnostech, které podporují lepší koncentraci a efektivnější odpočinek. Dřevo je materiál s dobrými tepelně izolačními parametry, ale i tak se musí dobře zaizolovat. Srubové domy jsou univerzální – mohou být dokončeny v klasickém rustikálním stylu nebo mohou skrýt dřevo pod sádrokartonové desky nebo jiné obklady a navrhnout minimalistický a velmi moderní interiér.

Dalším plusovým bodem pro sruby je jejich krátká doba realizace, takže se můžeme nastěhovat prakticky za několik týdnů. Také bychom měli říci, že stavba srubu může probíhat v každém ročním období, odpadají zde totiž tzv. mokré cesty stavby. Jako další výhody můžeme uvést snadnou rekonstrukci a modernizaci, nižší náklady na údržbu, ochranu proti hluku a originalitu interiéru.

Volba materiálu

Jestliže jsme se rozhodli pro srubový dům, měli bychom vědět, z jakého dřeva ho chceme mít postavený. Většinou se používají jehličnaté dřeviny, z nichž nejoblíbenější jsou borovice a smrk. Můžeme mít ale dům také z olše, dubu nebo i z modřínu, který je velmi vhodný pro spodní vrstvu stavby. Také víme, že dřevěné domy neztrácejí svůj dokonalý vzhled ani po letech, a abychom jej mohli předat další generaci, je třeba se o něj také náležitě starat. Vhodná je impregnace nebo lazura,kterou lze dům natřít a ochránit před škůdci a přírodními vlivy, jako je sluneční záření, déšť, sníh a mráz.

Nabídka nemovitostí

Nové články