feather-657483_1280

Čištění koberců a jak na to

Komentáře: 0

I koberec čas od času potřebuje nový kabát. My se musíme postarat o to, aby byl dokonale vyčištěný a nebyl živnou půdou pro bakterie.

Koberce jsou součástí našich domovů, ale také kanceláří, heren pro děti ve školce, a protože je koberec hodně zatěžován, je třeba jej také občas vyčistit. Samotná lehká údržba v podobě vysávání není tolik prospěšná jako hloubkové čištění koberců.

Čištění koberců s profesionály

Samotná údržba koberců není nikterak těžká záležitost. Pokud ovšem chceme vyčistit koberec hlouběji, je tato práce určena především profesionálům. Disponují moderními stroji na čištění a jejich odborné zkušenosti jsou mnohdy k nezaplacení. Použití spolehlivých metod čištění koberců je pro odborníky hračkou a také přesně vědí, jakou metodu mohou na který druh koberce použít. V případě, že bychom provedli čištění koberce svépomocí, se naše laická neodbornost může odrazit na nedokonalosti čištění a co hůř, může dojít i k poškození koberce.

Suché čištění

Možnou variantou čištění koberce je metoda suchého čištění. Jde o metodu, kdy se koberec posype účinným prostředkem v podobě prášku, který se pak doslova zaklepe do hloubky koberce a následně důkladně vysaje. Na tento prášek se nalepí nečistoty z koberce a po vysátí zůstává koberec čistý. Tato metoda je vhodná zejména pro koberce nebo místa na koberci, která jsou hodně frekventovaná a není možné mokré čištění nebo není možný styk koberce s vodou. Nevýhodou této metody je celkem malá účinnost.

Mokré čištění

Naopak mokré čištění je metodou velmi účinnou, neboť je použit speciální čistící prostředek a voda. Jde o hloubkové extrakční čištění, které po nanesení čistícího prostředku a vody vytvoří hustou pěnu, která na sebe váže všechny nečistoty v koberci. Pak stačí koberec dokonale vysát vysavačem, který je určený přímo pro odsátí přebytečné vody. S tímto odsáváním je samozřejmě odsáta také veškerá nečistota. Mnohdy bychom ani nevěřili, kolik nečistot a špíny se v koberci drží, i když ho vysáváme prakticky denně. Tato metoda je tedy nejúčinnější a nejvíce prospěšná.

Ovšem pozor! Pokud máme jako podklad dřevěnou podlahu nebo parkety, tato metoda není zrovna šťastným řešením. Dřevo jak známo nemá rádo vodu, a pokud se snažíme vyčistit koberec mokrou cestou, může se stát, že nám podlaha pod kobercem začne hnít. Proto bychom se této metodě měli vyhnout. Totéž platí i o kobercích, které jsou vyrobeny z vlny nebo některé starožitné koberce.

Proto si raději na pomoc pozvěme odbornou firmu. Jejich profesionální služby lze využít prakticky všude a nám tím zůstane čas na důležitější věci.

 

Nabídka nemovitostí

Nové články