electrician-3276851_1280

Podceňovat volbu jističe se nevyplácí

Komentáře: 0

Stále více lidí se rozhoduje pro bydlení ve vlastním domě. Na okrajích velkoměst i městeček rostou novostavby jako houby po dešti. A ti z nás, kteří před satelitními městečky či předměstími preferují starší zástavbu, často pořizují nemovitost vhodnou k renovaci, případně se pouští do rekonstrukce domku, chalupy nebo bytu po prarodičích.

Při stavbě i rozsáhlejší rekonstrukci je nová elektroinstalace nezbytná

U novostavby je třeba vyřešit vše od A po Z, při opravě staršího objektu jsou zase často jedním ze zásadních problémů nevyhovující elektrické rozvody. Součástí prací proto obvykle je i instalace nového jističe. A i když práci drtivá většina z nás svěřuje odborníkům s odpovídající kvalifikací a zkušenostmi, vyplatí se nám mít alespoň rámcový přehled.

Proč je důležité zvolit správnou hodnotu jističe?

To, jaký hlavní jistič máme nainstalovaný, ovlivní výši pravidelných plateb za odběr elektřiny. Součástí celkové ceny u dodavatelů totiž je tzv. „stálý měsíční plat za rezervovaný příkon“, který se odvíjí právě od hodnoty hlavního jističe. Velikost jističe tak může i výrazně ovlivňovat pravidelné výdaje rodinného rozpočtu. Předimenzovaný jistič se nám zbytečně prodraží. A na druhou stranu poddimenzovaný jistič nemusí zvládnout provoz celé domácnosti.

Co je hlavní jistič?

Jistič udává, s jakým množstvím možného odběru elektřiny u nás energetický společnost počítá. Jinak řečeno, od hodnoty jističe se odvíjí to, jaké spotřebiče můžeme mít souběžně doma zapojeny. Hlavní jistič je umístěn před elektroměrem a jeho hodnota se udává v ampérech. Při malém odběru může být dostačující jistič 10A, při vyšším jistič 16A. A u trojfázového rozvodu je nezbytné nainstalovat třífázový jistič. Musíme ovšem počítat s tím, že při přetížení jediné fáze může dojít k výpadku proudu, proto je často třeba vybrat silnější jistič.

Nabídka nemovitostí

Nové články