UZSVM_Ostrava_3

Tepelná čerpadla jsou zdrojem levné a čisté energie pro bydlení

Komentáře: 0

Stále více lidí přichází na chuť tepelným čerpadlům. O 75 % nižší náklady na energie totiž skutečně nejde ignorovat. Navíc jde o topení ekologické, a kdo chce našim dětem zajistit životní prostředí, ve kterém se bude dát žít i za 30 či 50 let, ten nesmí opomíjet ani tato fakta.

zdroj: mastertherm.cz

Zdrojem energie u tepelných čerpadel je slunce. Je to energie, která je zdarma, a k tomu, abychom ji v podobě tepelných čerpadel mohli využívat, potřebujeme jen špetku energie z jiného zdroje – elektrickou energii potřebnou na chod čerpadla. Tu však získáme extrémně levně, protože sazby na vytápění tepelným čerpadlem jsou ty nejnižší. A tuto nízkou sazbu máme možnost využívat pro celou domácnost bez rozdílu. Více k tomu, kolik s tepelným čerpadlem ušetříte, napoví kalkulačka úspor.

Vyznáte se v typech tepelných čerpadel?

Podle toho, odkud se čerpá tepelná energie, rozlišujeme několik typů čerpadel: vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Čím se od sebe tato tepelná čerpadla liší a které je vhodné pro vás?

Tepelná čerpadla vzduch-voda

Jde o nejméně komplikovaný, a tedy i nejoblíbenější typ tepelného čerpadla. Stačí vám ven vedle domu umístit jednu venkovní jednotku, kterou je výparník s ventilátorem. Tento vzduch je nasáván do výměníku, zde se z něj odebere tepelná energie, a následně je opět odveden ochlazený ven. Ano, fyzikální principy umí i nízkou venkovní teplotu proměnit na teplo, které nám ohřeje vodu v topném systému. Pouze u čerpadel vzduch-voda se při teplotách pod -15 °C setkáváme s nedostatečným výkonem tepelného čerpadla. S tím se však počítá už při plánování vytápění a do systému se přidává například navíc ještě elektrokotel, který vykryje pár chladných dnů v roce. Mimochodem, letos takový nebyl ani jeden.

Tepelná čerpadla země-voda

Tato čerpadla využívají stálou teplotu, která se nachází v nezámrzné hloubce pod povrchem země. Proto nabízí stabilní výkon, absolutně tichý chod i dlouhou životnost. Nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady. Navíc potřebujeme mít k dispozici rozsáhlý pozemek pro umístění zemního kolektoru (pod zemí). V pod zemí umístěných plastových trubkách totiž cirkuluje nemrznoucí směs, která se zde stále znovu a znovu ohřívá a putuje do výměníku tepelného čerpadla. Po odebrání energie se opět vrací do systému. Ten je uzavřený.

Tepelná čerpadla voda-voda

U tepelných čerpadel voda-voda jsou pořizovací náklady opět nižší, avšak nehodí se pro každého. Jsou zde totiž požadavky na chemické složení vody a v ČR je poměrně málo lokalit, pro které jsou tato čerpadla vhodná. K odebírání energie slouží tedy voda. Může jít o vodu spodní, povrchovou i podzemní. Obecně se nejčastěji využívá voda ze studny. Ta má v určité hloubce stálou teplotu. Voda ze studně putuje do výparníku, a tam se z ní odebere energie. Ochlazená voda ze systému se pak vypouští do tzv. vsakovací studny.

Česká tepelná čerpadla Mastertherm

Kvalitní tepelná čerpadla pro levné vytápění domů i chalup nabízí firma Master ThermSpolečnost je největším českým výrobcem tepelných čerpadel. Čerpadla jsou zde vyvíjená i vyráběna. Firma vám systém navrhne, nainstaluje i servisuje. Své produkty Master Therm úspěšně vyváží i do zahraničí.

Nabídka nemovitostí

Nové články