videobydleni-cz-finep-cz-nahledovy

Dobré sousedské vztahy = základ spokojeného bydlení

Komentáře: 0

Mít dobré sousedy je v dnešní době jako výhra v loterii. Klidné a příjemné prostředí napomáhá k duševní pohodě a spokojenému životu. Proč bychom tedy měli snášet stížnosti a problémy, které často sousedství provázejí? Od nepříjemností není dobré utíkat a stěhovat se hned někam na samotu. Jak ale můžeme situaci řešit?

Hluk jako jeden z největších nepřátel

Snad každý člověk má rád svůj klid. Pokud bydlíte vedle sousedů, kteří mají dítě nebo začínající bubenickou hvězdu, nebude vaše soužití úplně snadné. Horší je situace v bytových domech, kdy je často slyšet i spuštěná digestoř, nebo nahlas puštěný hokej.

Nejjednodušším řešením je domluva. Pokud se budete snažit sousedy překřičet hlasitou hudbou nebo boucháním, přiléváte jen olej do ohně. Místo toho je zkuste například pozvat na kávu a pobavit se s nimi o běžných věcech, zatímco budete společně poslouchat jejich plačící dítě nebo puštěnou pračku. Sami tak poznají, že bydlení vedle nich nemusí být nejpohodlnější.

Klepat na štěkajícího psa je hloupost

Sousedé s domácími mazlíčky nemusí být překážkou, přesto jsou často terčem kritiky. Pokud se vedle vás stěhuje někdo se psem, nemějte předem obavy. Stejně jako lidé, i zvíře si potřebuje na nové prostředí zvyknout. Psi štěkají, pokud se cítí ohrožení, nebo když brání prostor svého pána.

Jestliže začne pes štěkat a jeho majitelé zrovna nejsou v domě, nepomůže na něj klepat nebo pískat. Klepání zvíře vyděsí, a přestože na chvíli přestane, bude se později snažit bránit o to víc. Jednoduše tak prodloužíte jeho strach a tím i vaše nepohodlí. Pískání působí podobně.

Dejte psovi šanci poznat vás, seznamte se s ním na chodbě, když se vrací se sousedy z venčení. Pokud štěkání přetrvává, zeptejte se jich, zda můžete zvířeti nějakým způsobem pomoct, nebo jak ho zklidnit tak, aby se přestalo bát.

Laskavým přístupem dojdete nejdál

Myslete na to, že ne každému je kritika příjemná. Pustíte-li se do rozpravy se sousedy, mějte pochopení a snažte se najít společnou cestu. Ať už se do nového bytu přistěhoval kdokoli, nemá pravděpodobně za cíl vám ničit život. A kdyby to náhodu nevyšlo, pořád existuje možnost vybrat si nějaký tichý rodinný dům, kde nebudete muset plačící děti nebo partnerské hádky poslouchat.

Nabídka nemovitostí

Nové články