cisticka

Jak si doma zajistit čistý vzduch? Vsaďte na moderní čističky

Komentáře: 0

Čistý a zdravý vzduch je v posledních více než sto letech výsadou. Ne každý má možnost bydlet v přírodě, a už i tam není vzduch natolik kvalitní. Jak si tedy do domu či bytu přivést kvalitní a dobře dýchatelný vzduch?

 

Řeším je čistička vzduchu, která se ve městech pomalu ale jistě stává nezbytností. Smog, prach a další rozptýlené látky, kterých je ve městech více než dost, našemu zdraví neprospívají, ale dnešní čističky jsou schopny vzduch velmi důkladně přefiltrovat hned přes několik filtrů, které jsou vzduch schopny zbavit alergenů, bakterií a virů. Jejich účinnost je až 99,9 %.

Může se jednat o jednoduché stolní čističky, které jsou určeny pro jednu místnost. Hodí se například na pracovní stůl nebo do malého dětského pokoje. Obvykle jsou schopny čističky přefiltrovat účinně vzduch v jedné místnosti. Jedná se o domácí čističky, které jsou vhodné do domu a bytu. Samozřejmě i ty mají odlišný výkon, který byste měli vybírat dle velikosti místnosti (případně menších místností), kde chcete vzduch filtrovat.

Na výkonu záleží

Ty nejmenší čističky mají výkon okolo 40 m3 a hodí se právě třeba na kancelářský stůl. Chcete vyčistit vzduch jen v jedné místnosti, např. v dětském pokoji? Pak zvolte menší čističku s výkonem okolo 120 – 240 m3. Pro vetší místnosti, například obývací pokoj je ideální čistička s výkonem 180 – 360 m3. Ve velkých prostorech, například velkém rodinném domě je ideální čistička s výkonem 240 – 480 m3. Potřebný výkon lze spočítat jednoduchým vzorcem:

 

šířka místnosti × délka místnosti × výška místnosti × 2 (u alergiků × 4)

 

Pokud chcete filtrovat vzduch v celém domě, tak si s klasickou čističkou vzduchu neporadíte. V takovém případě jsou nasnadě čisticí systémy, které se instalují například do klimatizace. Nasnadě jsou také speciální průmyslové čističky, které zabírají velké množství místa a pro domácí použití nejsou vhodné.

Moderní čističky ale nemusí nutně umět vzduch pouze filtrovat. Mohou ho také ionizovat nebo zvlhčovat. Jsou často vybaveny nočním režimem, časovačem nebo dětskou pojistkou.

 

Nabídka nemovitostí

Nové články