chicken-1884873_1280

Už jste zahájili grilovací sezónu? Je nejvyšší čas!

Komentáře: 0

Chuť a vůni grilovaného masa hned tak něco nenahradí. I grilovat se však musí umět. Jak na tom s grilovacími dovednostmi jste vy? Pokud nevalně, je nejvyšší čas tuto situaci změnit! Zajímá vás, co udělat pro to, aby se z vás stal mistr v grilování? Pak čtěte dál!

V následujícím článku se zaměříme na grilování celého kuřete, které v podstatě představuje vyšší školu grilování. Jinými slovy není tak snadné jako grilování plátků masa, ale gril na kuře vám dokáže práci dosti usnadnit. Hlavním kamenem úrazu je poznat, kdy nastal správný okamžik grilování ukončit. Správně odhadnout, že už je maso dostatečně propečené. Konzumace nedostatečně propečeného kuřecího masa totiž v některých případech může mít nedozírné následky.

Zaměřeno na suroviny

Při grilování se neobejdete bez dvou věcí: bez kvalitního grilu a surovin. Tedy kuřete či kuřat. Mějte na paměti, že čím větší kus budete grilovat, tím déle se jeho grilování protáhne. Vhodnější a rychlejší rozhodně je grilování dvou menších kuřat než jednoho velkého, a to ideálně bez drobů.

Dbejte na hygienu

Při jakékoliv manipulaci s kuřecím masem dbejte na hygienu. Před samotným grilování kuře dobře omyjte pod studenou vodou, načež ho dobře prosolte a prokořeňte, a to jak z vnějšku, tak i vnitřku zpracovávané drůbeže. Volbu kořenící směsi necháme na vás, nám se osvědčují již namíchané grilovací směsi na kuře, které seženete v běžné obchodní síti. Namíchat si však samozřejmě můžete i směs vlastní. Toužíte-li po pokrmu jedinečné vůně a chuti, doporučujeme takto okořeněné kuře nechat přes noc odležet v ledničce. Za tu dobu se aroma koření do drůbeže maximálně vstřebá a výsledná jeho chuť bude přímo dokonalá.

Postup samotného grilování

Příští den můžete začít se samotným grilováním. Pro grilování celého kuřete lze doporučit elektrický gril s otočným nástavcem na kuře. Praktické jsou i grilovací jehly, s nimiž kuře ogrilujete i na plynovém grilu a grilu na dřevěné uhlí. Grilovat je však možné i bez otáčení. V tom případě doporučujeme tzv. nepřímé grilování, tedy mimo hlavní tepelný zdroj. Nejprve začněte s grilováním přikrytého kuřete prsy směrem dolů. Po třiceti minutách jej otočte a grilujte další půlhodinu.

Maso si otestujte!

Jak poznat, zda je maso dostatečně propečené? Nejbezpečnější je používání k tomu určeného teploměru, který jednoduše zapíchnete do masa. Pohybuje-li se výsledná teplota okolo osmdesáti stupňů Celsia, je vysoce pravděpodobné, že maso je hotové. Maso můžete ještě otestovat propíchnutím jeho nejtvrdší části. Vyteče-li například ze stehna růžová šťáva, budete muset v grilování ještě pokračovat. Pokud šťáva bude čistá, můžete pokrm z grilu sundat. S jeho porcováním však ještě alespoň deset minut posečkejte. Umožníte mu tzv. „dojít“, což se pozitivně projeví na jeho chuti. A pak hostina může začít! Dobrou chuť!

 

Nabídka nemovitostí

Nové články