piggy-bank-850607_1280

Jak prodat byt bez zbytečných chyb a omylů?

Komentáře: 0

Prodat byt je velice často našim životním obchodem. Neděláme to denně, nejsme odborníci. Proto se snadno dopustíme různých chyb, které nás připravují o čas i peníze. Prodej bez realitky si mohou dovolit jen ti, kdo mají hodně času – na zadávání inzerátů, na prohlídky bytu se zájemci, i na samotný prodej. Kdo si však svůj čas váží, nebo potřebuje peníze rychle, měl by jít raději cestou spolupráce s realitní kanceláří.

„Realitce nedám ani korunu“ – vyděláte však na tom?

Realitní kanceláře si u nás za prodej nemovitostí berou provizi od 3 do 5 %. Je to standardní provize, ne vyšší než v jiných státech. Nechce se vám o tyto peníze přijít? Uvědomte si však, že na počátku prodeje, kdy zadáte nabídku, máte jen touhu dostat za svůj byt tolik, kolik navrhnete v inzerátu. Není dáno, že tolik při prodeji svépomocí skutečně získáte. Obvykle na vás budou zájemci tlačit, abyste šli s cenou dolu. Navíc budete mít s prodejem i řadu vydání – rozhodně více než když se vám o prodej stará realitní kancelář. Ve výsledku tak snadno přijdete o více než provizi realitní kanceláři ve výši 3 až 5 %.

V čem nejčastěji při prodeji nemovitosti svépomocí chybujeme?

První chyby se dopouštíme již když si děláme odhad nemovitosti, tedy při stanovení a zveřejnění ceny, za kterou chceme naši nemovitost prodat. Pokud se strefíme do správné, tak jen náhodou. Mnohdy cenu podceníme a připravíme se o zisk. Jindy přestřelíme a divíme se, proč na naši nabídku není dostatečná odezva. V realitních kancelářích nechybí specialisté na odhad ceny nemovitosti, takže pomoc dostaneme hned na začátku.

Podat byt, to vyžaduje dobrou reklamu i marketing. Musíte si pořídit vhodné fotografie, lákavé prodejní texty pro inzeráty, byt připravit na prohlídky. Tohle vše zvládnout na jedničku by znamenalo, že máte multifunkční nadaní. Nestačí mít fotoaparát v mobilu a umět psát bez hrubek. V realitní kanceláři však vše kolem prezentace prodeje zvládnou s naprostou profesionalitou. Nic vás to nestojí a profi prezentace přitom umí zcela zásadně zvednout cenu za prodej i jej urychlit.

Žádné fatální chyby

Právní záležitosti prodeje, kupní smlouva, návrh na vklad do katastru i daň z prodeje nemovitosti, to vše může dopadnou katastrofálně a připravit nás o peníze. Je dobré mít za sebou partnera, který těmto záležitostem rozumí a neudělá v nich chybu. I jinak drahé právní služby získáváte od realitní kanceláře zdarma.

Nechcete jít do prodeje s realitkou, protože potřebujete prodat rychle?

Přesně to s realitkou lze. Lepší realitní kanceláře vám dokonce nabídnou výkup nemovitosti za hotové. Některé dokonce za velice vhodnou cenu – dostanete až 95 % tržní ceny nemovitosti. A v některých jsou připraveny i na to, že vám část vyplatí ihned a zbytek do 100 % ceny následně po prodeji. Takže nepřijdete ani o zmíněných 5 %. S realitní kanceláři „v zádech“ se tak k penězům za svoji nemovitost dostanete vlastně nejrychleji. Snadno proto vyřešíte nedostatek financí i svoji případnou exekuci.

Zdroje:

https://www.maxima.cz/blog/bez-realitky-na-co-si-dat-pozor-pri-prodeji-bez-realitni-kancelare/

https://www.maxima.cz/blog/navrh-na-vklad-do-katastru-nemovitosti-jak-ho-spravne-podat/

https://www.maxima.cz/blog/odhad-nemovitosti-proc-se-ceny-lisi-a-jak-se-v-nich-vyznat/

Nabídka nemovitostí

Nové články