strecha-s-hromosvodem

Vše o hromosvodu: Ani vaše plechová střecha se bez něj neobejde

Komentáře: 0

Nepříznivé počasí je jednou z nejčastějších příčin pojistných událostí na nemovitostech. Hromosvod patří mezi základní ochranu, se kterou se můžete zbytečným škodám na majetku vyhnout.

Během blýskavice si na hromosvod vzpomene téměř každý majitel domu. Jedna polovina je ráda, že ho má nainstalovaný, druhá lituje, že si ještě nenašla čas jej k domu připojit. Do jaké skupiny patříte vy?

Dejte přednost funkčnosti před estetičností

Hromosvod se umístí nad chráněný objekt, aby zvýšil pravděpodobnost, že případný blesk zasáhne hromosvod místo budovy. Uzemnění vede po obvodu domu až do jeho základů.

Ačkoliv se to může zdát esteticky jako rušivý prvek, neveďte hromosvod pod omítkou. Takový hromosvod nesplňuje normy, a pokud by do něj udeřil blesk, vytrhl by jej z fasády a poškodil dům. Navíc byste jen těžko prováděli kontroly hromosvodu.

Co byste si měli o hromosvodu pamatovat?

Pokud máte novostavbu a čekáte na kolaudaci, řešení problému připojení či nepřipojení hromosvodu se vás netýká. Bez něj totiž na úřadě nepochodíte.

Jeden hromosvod nestačí. Obecné pravidlo říká, že na každých 15 m obvodových zdí je potřeba jeden svod. Na rodinný dům o rozměrech 9 a 8 metrů tak potřebujete 3 svody.

Svod nesmí být v blízkosti rozvaděče. Naopak komíny, antény a jiné kovové prvky na střeše je ideální dát do okolí hromosvodu – ale ne příliš, aby po nich nesjela část napětí. Se vzdáleností konkrétních prvků je nejlepší se poradit s revizním technikem a projektantem.

I plechová střecha potřebuje hromosvod, stejně jako jiné nevodivé materiály, tvrdí odborníci z fimy Blachotrapez, která se věnuje plechovým střešním krytinám.

Přepěťová ochrana je nejlepší přítel hromosvodu

Hromosvod vás ochrání před přímým úderem blesku. Ale pokud uhodí do vedlejší budovy, k vám se může přenést přepěťový impuls na elektrické vedení. Řešením je využití přepěťové ochrany, která ochrání dům i elektrospotřebiče.

Nabídka nemovitostí

Nové články