cerastium-1337756_1280

Jak vybudovat svou první skalku?

Komentáře: 0

Skalka bezesporu může být zajímavým prvkem zahradní architektury. Za splnění několika podmínek, s nimiž vás v následujícím článku seznámíme.

Založení skalky vyžaduje určité znalosti. V první řadě dobře zvažte, kde svou skalku umístíte. Nejde ani o směrování k určitým světovým stranám, z nichž odborníci upřednostňují jih a východ. V každém případě se snažte vyvarovat umístění skalky pod listnatými stromy. Odstraňování spadaného listí z prostor mezi kameny je velmi časově náročné a v podzimním období téměř nekonečné.

Skalka vyžaduje péči

Pečlivě také zvažte velikost své skalky. Přeci jen se jedná o útvar, který nebudete moc nechat bez povšimnutí. Skalka je zkrátka poměrně náročná na údržbu a čas, který si na ni chtě nechtě budete muset najít. Pokud tedy toužíte po skalce, jež se stane ozdobou vaší zahrady.

Zaměřeno na půdu

Bez kvalitní půdy skalku nezaložíte. Tedy možná založíte, ale vysazeným rostlinkám se v ní nebude dařit. Půda do skalky by v tomto ohledu neměla být přemokřená. Z tohoto důvodu hodně zahrádkářů skalky odvodňuje. Mnohdy však postačí, když půdu promícháte s pískem, nebo jemnou sutí.

Bez kamenů to nepůjde

Na kamenech je, jak jinak, skalka postavená. I malá skalka jich pojme hodně. Vhodná je žula, vápenec, pískovec či břidlice. Na skalách se však často setkáme i s travertinem a opukou. Nejde však pouze o druhy kamenů, ale i o jejich velikost.

Malé, nebo velké?

Uvědomte si, že čím větší kameny použijete, tím většího efektu na své skalce dosáhnete – o všem v závislosti na velikosti skalky jako takové. Obecně se dá říci, že čím větší skalku máte (budete mít), tím větší kameny si můžete dovolit do ní použít. A obráceně. Svou roli zde také hraje proporčnost. Malé kameny se ve velké skalce ztratí a velké kameny malou skalku „zadusí“.

Jaké rostliny použít?

Výběr skalniček je v každém zahradnictvím poměrně bohatý. Některé rostou do výšky, jiné se rozprostírají do šířky a postupem času na skalce vytvoří krásný koberec. Pokud se skalkou začínáte, doporučujeme pořídit si netřesky a lomikameny. Velmi dobře na skalce však vypadají o okrasné trávy, jako je například kostřava. Stejně jako mateřídouška a zimostráz.

Skalničky a horniny

Uvědomte si také, že některé skalničky jsou ovlivněny i horninami, které se v jejich blízkosti nacházejí. Například u kyselopůsobící žuly a pískovce se daří vřesovcům a pěnišníkům. Těch si navíc, pokud se ujmou, nebudete muset ani všímat. Porostou téměř samy.

Co říci na závěr? Snad jen to, že žádná skalka (až na výjimky) není dokonalá. To však neznamená, že vám nebude dělat radost. Bude, protože bude jen a jen vaše.

Nabídka nemovitostí

Nové články