door-handle-5332835_1280

Jak sladit nábytkové kování s vybavením interiéru?

Komentáře: 0

Kliky, madla, nábytkové úchytky, panty, zámky, věšáky, spojovací nábytkové kování, nohy či zásuvkové pojezdy, to vše souhrnně nazýváme nábytkovým kováním. Můžete ho mít z mosazi, nerezu, hliníku, mědi, chromu i zlata. Sladit tyto materiály, ať již navzájem či s ostatními barvami v interiéru, nebývá vždy snadné.

Nábytkové kování v interiéru plní dvě funkce – funkční a estetickou. Kvalita nábytkového kování v první řadě zaručuje snadnou manipulaci s nábytkem. Zásuvky se plynule vysouvají, skřínky snadno otevírají. Z tohoto důvodu při výběru v první řadě myslete na jeho odolnost a s ní související dlouhou životnost. Nejvyšší nároky je třeba mít na nejvíce vytížený nábytek, jako jsou skříňky v kuchyňské lince a zásuvky v šatních skříních.

Zaměřeno na estetickou stránku věci

Kliky od dveří a nábytkové úchytky však také dotvářejí interiér. Jsou-li ovšem v interiéru dobře sladěny. Což mnohdy bývá oříšek. S kovy v interiéru to nebývá vždy snadné. Kov se totiž nachází i na nohách pohovek a židlí, věšácích, rámech vestavěných skříní, v kuchyni nepodceňujte ani kuchyňský dřez a baterii. Vaší pozornosti by však neměly uniknout ani další nekovové prvky, které se jako kov tváří, ať již se jedná o rámy obrazů, plasty v dekoru kovů, elektrické zásuvky do nábytku a podobně. Toužíte-li po harmonickém interiéru, jemuž na pohled nebude co vytknout, mělo by v něm vše zmíněné perfektně ladit.

Zaměřeno na barvu

U kovů, stejně jako u dřeva, je nejdůležitější barva v kombinaci s jejich úpravou. Roli hraje skutečnost, zdali je nábytkové kování lesklé, matné, či nabroušené. V moderních interiérech se nejčastěji setkáváme s kovy stříbrnými (hliník, nikl, ocel), zlatavými (zlato, mosaz), zrzavými (měď) a černým kovem. Nejjednodušším způsobem, jak je sladit, je samozřejmě použít všude stejné. Tedy pořídit do místnosti například nábytkové kování ve stříbrném lesku.

Vhodné kombinace

Při výběru nábytkového kování také mějte na paměti, že čím je interiér jednodušší a ucelenější, tím méně různých kovů by měl obsahovat. A naopak. Čím eklektičtější styl, tím více kovů si může dovolit. Velmi dobře v každém případě funguje měď či mosaz v kombinaci s černým kovem a patinované stříbro s černým kovářským kovem.

Inspirujte se vybírejte na in-duro.cz

Problémem při kombinování kovů v interiérů bývá i skutečnost, že spousta výrobců své produkty nabízí v několika materiálových mutacích. Velký výběr je například u rámů vestavěných skříní. Horší to bývá s designovými lampami, které se často vyrábějí v jednom kovovém provedení. Sladit je s klikami a nábytkovými úchytkami pak může být docela oříšek. Těmto tématům se každopádně věnují například profesionálně zpracované blogy publikované na e-shopu renomovaného prodejce nábytkového kování in-duro.cz, na němž najdete vše od drobností, jako jsou nábytkové věšáky a úchytky až po kuchyňské dřezy, dvířka, moderní baterie, rektifikační závěsy a sofistikované příborníky. Zde najdete odpovědi na otázky typu, jak vybrat úchytky do interiéru, zásuvky do stolu či dřez do kuchyně. A úchytky, o nichž je v blogu řeč, si samozřejmě můžete hned zakoupit. Praktické, že?

Nabídka nemovitostí

Nové články