square-3698563_1280

Jak najít pronájem bytu v Praze? Je třeba jednat rychle

Komentáře: 0

Bydlení v Praze je rozhodně výrazně dražší než v jiných městech, ovšem zase jsou zde lepší možnosti zaměstnání a obvykle i vyšší platy. Právě proto sem míří spousta lidí, kteří se tu chtějí usadit. Někteří hledají byt ke koupi, další k pronájmu. Obě tyto skupiny to ale v současnosti mají dost složité.

Problémem jsou jednak vysoké ceny za koupi či pronájem bytu v Praze, jednak jejich nedostatek. Poptávka převyšuje nabídku, a i když developeři staví stále nové projekty, dostatek jich není.

Bydlení začněte hledat raději dříve

Nemáte-li dost štědrý rozpočet, začněte si pronájem bytu hledat s dostatečným předstihem. Než narazíte na nabídku, která by se vám líbila, chvíli to trvá. Kromě vysokých cen jsou totiž problémem i ostatní kupující či pronajímatelé. Kolikrát se vám stane, že najdete parádní inzerát, jenže když se majiteli ozvete, jste už třeba šestí v pořadí. A pokud všech těch pět zájemců před vámi nabídku odmítne, zřejmě v ní bude nějaký háček…

Spolehněte se na hlídacího psa

Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Naštěstí nemusíte sedět celé dny u počítače a čekat na nové inzeráty. Spousta inzertních serverů v čele se známým reality.idnes.cz, nabízí funkci hlídacího psa. Této funkci sdělíte, o jaké bydlení máte zájem, a kdykoliv se pak objeví inzerát vyhovující vašim požadavkům, přijde vám upozornění na e-mail. I na to je ovšem třeba reagovat rychle.

Opravdu chcete do pronájmu?

A je tu ještě jedna věc ke zvážení. Kromě nájmů se podívejte rovněž na to, kolik stojí prodej bytu v Praze. Splátky hypotéky kolikrát nejsou vyšší než nájem, přitom dáváte peníze do něčeho, co vám už zůstane, na rozdíl od nájmu – tam obvykle platíte hypotéku někomu jinému. Další otázkou však je, zda na hypotéku vůbec dosáhnete. Podmínky dnes nejsou zrovna benevolentní a spousta mladých lidí, kteří nemají našetřeno, proto musí zůstat v nájmu. Aspoň dočasně, dokud si nenašetří nějaký základ na hypotéku. I tohle je jedna z možných variant.

Nabídka nemovitostí

Nové články