AbNCA2X

Rozhovor: Realitky aneb „Next Generation“

Komentáře: 0

Mnoho odvětví prožívá revoluce, expanze, boom, ale také turbulence, stagnace a v nejhorším případě i krach. Zajímá nás, jak se v těchto dnech mění realitní business. V době, kdy bitcoiny a jiné kryptoměny ohrožují celý bankovní sektor, v době, kdy vlády omezují vycházení, podnikání a cestování, v době, kdy nikdo neví, co bude za jeden, dva měsíce. Nebudeme přeskakovat, těch témat a teorií je mnoho, ale pojďme se věnovat tomu, kde jsme právě dnes. Oslovili jsme realitního experta Adama Soleha ze společnosti Euro Reality a hovořili jsme o nabídce, poptávce, ale také o aplikacích, trendech a službách tak zvané „příští generace“.

Jak vypadá den realitního makléře, můžete nám ho popsat?

Pracovní den realitního makléře je velmi příjemný a plný vzrušení, pokud realitní makléř svou práci dělá rád. Každý makléře má trochu jinak rozvržený pracovní den podle vlastních návyků a potřeb. Nejdůležitější v naší činnosti je komunikace s klienty, tedy nenechat dlouho čekat zájemce o prohlídku. Takže je to dost o telefonování, pak trochu administrativy, rozeslání e-mailů např. právníkům. Úspěšní makléři se již papírováním moc nezdržují. Většinu dokumentů, na které jsme byli zvyklí, již vyřizujeme v digitální podobě, ale i to úspěšné makléře může zdržovat. V naší společnosti nám administrativu dobře zajišťují zaměstnanci v kanceláři backoffice – defacto se o ni nemusíme starat. Poté prohlídky – obchodní jednání, jednání s novými klienty o nových akvizicích atd. Naše práce je různorodá a když už se nám motory přehřívají, zaklapneme notebook, telefon dáme do tichého módu a jdeme s rodinou třeba na oběd.

Vystačí si makléř s telefonem, foťákem a stolním počítačem?

100% ano. Možná, že i ten počítač je zbytečný, když máte dobrý telefon.

V čem je nyní práce jiná a bez kterých nástrojů byste se neobešli?

Největší změnu pociťujeme v jednání se státními úřady. Je to jako staré mlýnské kolo, které se každou chvíli zasekává a zdržuje nás. Musíme vynaložit mnohem více energie, než jsme byli zvyklí např. na získání podkladů ohledně pozemků, územních plánů a regulativů. Všude jsou neúprosně dlouhé lhůty, a když už se nedočkáte podkladů e-mailem a chcete si pro ně jít osobně, narazíte na problém, že se musíte objednat apod. Ale toto naštěstí zatěžuje náš backoffice a ne nás realitní makléře. Nedokážu si představit, že bych si tyto podklady dnes měl zajišťovat sám.

Dokážete si představit, jak bude vypadat trh, obchod za 20 let? Jak se bude platit? Jak se bude kupovat? Budou smlouvy? Bude platit podání ruky?

Díky novým technologiím (pokud je začlení a začne využívat efektivně i státní správa) si myslím, že za dvacet let si klient vyřídí prodej své nemovitosti telefonem, z pohodlí gauče. Tedy jak samotný kontrakt s prodávajícím, tak i automatizovaný přepis na katastru včetně finančního plnění. To vše za předpokladu, že software vyhodnotí, že došlo k naplnění veškerých povinností uvedených v kontraktu. Poté dojde k automatickému převedení vlastnictví na katastru. Čím více se začne využívat technologie blogchainu, tím blíže se budeme dostávat do takového stavu. Možná, že i naše řemeslo zanikne. Dokážu si představit, že mnoho činností realitního specialisty bude automatizováno, ale stejně tu stále bude okamžik, kdy někdo bude muset danou nemovitost klientovi ukázat. Mnoho lidí dnes nemá čas si odběhnout z práce i několikrát za den z důvodu, že někdo chce vidět jejich nemovitost. Proto to raději svěří realitnímu makléři. Asi bych si uměl opravit auto nebo vyměnit brzdové destičky na autě, ale proč? Ten čas by mě okradl o chvíle, kdy mohu vydělat peníze anebo je strávit s rodinou. Vždy budou smlouvy, ale dle mého to budou tzv. digitální „smartcontracty“, kterými se nastaví software, a ten se na rozdíl od lidí, bude držet do posledního naprogramovaného slova. To vše však nevylučuje, že by nemělo platit podání ruky.

Dnes je celkem běžné, že nemovitost, kterou makléři nabízejí, má být perfektně naklizená, profesionálně vyfocená, je to jen o tom? Nebo kam se tento trend až posune?

Určitě by inzerce měla mít nějakou úroveň. Každá nemovitost by se měla připravit na prodej. Dnes,   díky pokročilým technologiím,  již nepotřebujete mít zrcadlovku za 80 tis., abyste pořídili kvalitní fotografie. Stačí kvalitní mobilní telefon s kvalitní čočkou a možností širokoúhlého focení. Na firmě jsme s kolegou porovnávali focení s drahou zrcadlovkou oproti focení mobilem. Fotky stejné nemovitosti jsme pak nechali posoudit 10 nezávislými lidmi. Sedm z deseti ukázalo prstem na fotky z mobilu, které se jim zdály být barevnější a hezčí. Profesionální makléř v dnešní době musí být multifunkční, tedy měl by umět profesionálně fotit, měl by mít právní vědomí a přehled o cenách a různých nástrahách na realitním trhu. Měl by případně umět ovládat menší dron, se kterým se mohou pořídit luxusní prezentace a samozřejmě v neposlední řadě musí mít zkušenosti s obchodními strategiemi a obchodním vyjednáváním. Když se klient rozhodne pro spolupráci s realitním makléřem, který bude umět perfektně fotit a perfektně uklízet a nebude mít obchodního ducha, tak mu doporučuji, aby si nemovitost raději prodal sám.

Jakou radu byste dal začínajícím makléřům?

Chytněte se úspěšného realitního specialisty a vše se od něj naučte.

Ve které realitní společnosti pracujete a čím je vaše společnost výjimečná?

Pracuji ve společnosti Euroreality Plzeň ( www.euroreality.net ), která je mimo jiné výjimečná tím, že mě nenutí chodit do kanceláře 3x v týdnu na porady a meetingy a dává mi volnost a svobodu ve stylu mé práce. Samozřejmě za předpokladu dodržování etického kodexu. Je pro mne výjimečná také tím, že i přesto, že se jedná o středně velkou realitní kancelář, tak se dívá daleko dopředu. Jsem nadšen, že se zabývá také nákupem digitálních parcel ve virtuálních realitách a dalších digitálních aktiv. Jsem nadšen, že si naše společnost tvoří finanční rezervy také v kryptoměnách. Máme možnost část našich odměn dostávat v i v těchto digitálních aktivech. Vzrušující jsou teď i porady a meetingy ve virtuální realitě, které v současné době testujeme. Těch věcí je víc. Mám z naší firmy pocit, že nám pomůže proplout bezpečně dál „rozbouřenějším mořem“. Také bych rád zmínil projekt Bydlení pro každého, který se ve firmě začíná nyní realizovat. Snad to není tajné. Vnímáme totiž situaci na realitním trhu, především neustálé zdražování nemovitostí a sledujeme také potřeby mladých lidí mít vlastní bydlení. Je to prostě americký sen i v Čechách – mít vlastní dům se zahrádkou, ale toto se pomalu stává nedostupným zbožím pro hodně mladých rodin. Naše společnost postupně opouští od stavby rodinných domů klasickou cestou, tedy cihla nebo dřevostavba a zkoušíme neustále nové technologie, které by snížily vstupní náklady na postavení domu. Tím se snažíme dosáhnout co nejnižších prodejních cen tak, aby si rodinný dům mohla pořídit také mladá rodina s nižším příjmem.

Doporučujete investice vašim investorům? Jaký je nyní trend a máte vždy nějakou exkluzivní investici v rukávu?

Hodně klientů se na nás obrací s otázkami kam a do čeho investovat, obzvláště v dnešních dnech,  kdy cítíme, že mnoho lidí má obavy o své úspory a ztrácejí důvěru v peníze. Ano vždy máme co nabídnout. Je to možná i díky tomu, že jsme v dennodenním kontaktu s realitním trhem a máme informace téměř ze všech krajů naší republiky a bedlivě sledujeme vývoj.

Pojďme se ještě pobavit o tom, jak funguje společnost, ve které pracujete? Jak mezi sebou komunikujete, vedete porady? Máte motivační pohovory a setkání?

Funguje perfektně, potřebuji-li smlouvy pro klienty mám je do 24hodin. Asistentky vyplňují formuláře a vše ostatní, dokonce zpracují i nabídku k inzerci. Defacto nevěnuji vůbec čas administrativě. Místo toho jdu s kamarádem na kafe (smích) komunikujeme na dálku a několikrát do roka se sejdeme osobně. Porady výjimečně. Spíše se vzděláváme – školení apod. Nejhorší jsou porady o tom, jak povedeme poradu (smích).

Někde jsem četl, že jedna firma ve Švédsku propustila celý managment, ředitele a manažery a že jejich produkce se zvýšila o 400 %, co si o tom myslíte?

Těžko říct. Záleží. čím se firma zabývá a co ty managery nahradilo. Určitě firma ušetřila za mzdy.

Jaké je manažerské prostředí v ČR, jaký je názor Váš, popřípadě Vaší firmy?

Nevím. necítím se na to abych toto mohl kvalifikovaně hodnotit.

Mnohokrát děkujeme za rozhovor, přejeme mnoho úspěchů a mnoho rychlých a bezrizikových investic.

Děkuji, pokud Vám někdo nabídne bezrizikovou investici, nejděte do toho.

Nabídka nemovitostí

Nové články