pellets-table-min

Peletky – budoucnost automatického vytápění na vesnici

Komentáře: 0

Jelikož se dnes často mluví o emisích, které vznikají při vytápění tuhými palivy, hledají se praktické a finančně dostupné náhrady, které přísnější emisní předpisy splňují. V oblasti tuhých paliv se tak vrací některá paliva, která již byla v minulosti využívána jako je třeba dřevo. Nebo se využívají pohodlnější řešení, jako jsou třeba peletky.

Co jsou peletky?

Peletky se nejčastěji nazývají dřevěnými peletami a jedná se o druh tuhého paliva, které je vyhlášené svými ekologickými, ale i ekonomickými výhodami. Pelety jsou vyrobeny ze suroviny vzniklé na pilách při zpracování dřeva, který vzniká zejména při pořezu kmenů. Jsou tak nejčastěji tvořeny ze smrkového dřeva bez příměsi kůry. Tato surovina z dřevěných pilin a hoblin je následně zpracováván na peletizační lince a za působení tepla a tlaku, je tato dřevěná hmota zpracována do tvaru válečků.

Pelety jsou vyráběny nejčastěji v průměru 6 mm, v délkách od 10 do 40 mm. Vyrobené pelety jsou pak baleny do pytlů o váze 15 kg či dodávány zákazníkům cisternami přímo do skladů.

Jaké má výhody vytápění peletkami?

Jak již bylo výše uvedeno jsou peletky považovány za ekologické palivo, protože jsou z čisté suroviny dřevozpracujícího průmyslu, jedná se tedy o obnovitelný zdroj. Při spalování pelet navíc vzniká minimální množství škodlivých zplodin, třeba CO2 nepřevyšuje hodnoty, které by zužitkovaly svým růstem samotné stromy použité při výrobě.

Pelety mají nízkou popelnatost do 0.5 %, po jejich spálení zůstane minimální množství jemného popela, který je navíc díky obsahu draslíku vhodný i k použití na vaší zahrádce jako hnojivo.

Velmi slušná je i výhřevnost pelet, která se pohybuje od 16 MJ/kg do 18 MJ/kg, při vysušení dřeva pod 10 % výhřevnost pelet dosahuje vyšších hodnot než u hnědého uhlí.

Topení s peletami může být prakticky bezpracné, pokud si pořídíte automatizovaný kotel se zásobníkem nebo ještě lépe s celoročním silem. Navíc se automatizovaný kotel postará o velmi efektivní spalování.

Další výhodou je, že není potřeba tolik skladovacího prostoru jako u dřeva nebo uhlí. Pokud jsou pak pelety skladovány v suchém prostředí vydrží věčnost.

Skrývá vytápění peletkami i nějaké nevýhody?

Obsah vody v peletkách nesmí přesahovat 10 %, protože by se tím snižovala jejich výhřevnost, a navíc by se vlivem vlhka peletky rozpadaly. Je tedy nutné zajistit, aby byly pelety vždy skladovány v suchu.

Další nevýhodou je pořizovací cena kotle je v současné době stále vyšší než kotle na vytápění zemním plynem nebo elektřinou. Ale milion Čechů žije v obcích bez plynu a tam jsou nejlevnějším automatickým topením.

Kromě toho je nutné si dávat pozor na značení jakostní třídy pelet, abyste nekoupili pelety s nízkou výhřevností a vysokou popelnatostí a neprotopili byste nakonec mnohem více. Vyžadujte vždy třídu ENplus A1.

Sem tam je nutné kotel vyčistit, a i to minimální množství popele vyvézt třeba na zahrádku.

Nabídka nemovitostí

Nové články