Bez názvu

Palubkové dveře jsou stylové. Nezapomínejte u nich na bezpečnost

Komentáře: 0

Existuje řada materiálů, které dřevo napodobují, avšak to pravé je pouze jedno. Ve stavebnictví vždy mělo uplatnění a také ho mít nadále bude. Dřevěné dveře jsou kvalitní, nadčasové a stylové. A platí to i pro palubkové dveře.

Palubkové dveře bývají častokrát nazývány národním klenotem. Jsou typické pro české prostředí, kde je můžete vídat jako vstupní dveře do chalup, chat, garáží, sklepů, zahradních domků, ale i jako vchodové dveře do domu. Kromě specifického vzhledu, který se prostě nedá napodobit, lákají na přijatelnou cenu a dlouhou životnost.

 

Levné dveře, co vydrží desítky let

Ve srovnání s ostatními typy dveří jsou ty palubkové poměrně levné. Zapomeňte na utrácení desítek tisíc, i se zárubněmi a kováním vás kvalitní palubkové dveře vyjdou zhruba na deset tisíc. Možná se do nich vejdete ještě s rezervou, záleží pochopitelně na tom, jaké dveře si vyberete. Nejlevnější jsou plné dveře, použití skla navyšuje cenu.

Investice do palubkových dveří se určitě vyplatí, dlouho totiž vydrží. Podobně jako jiné typy dřevěných dveří mají vysokou životnost, nebudete tedy nuceni je za pár sezón měnit. Údržba není složitá.

Kouzlo dřeva je nenahraditelné

Žádný jiný materiál vám dřevo neprovoní tak jako dřevo. V současnosti se lidé čím dál více vrací k přírodě a přírodním materiálům. Po všech experimentech totiž zjišťujeme, že to, co nám dává sama příroda, je nakonec stejně nejlepší.

Palubkové dveře mají nenapodobitelnou vůni, pomáhají navodit příjemnou atmosféru a vytvoří kouzlo, které prostě ničím nenahradíte. V Česku jsou typické zejména smrkové palubkové dveře vyráběné z tmelených sukových palubek. K dispozici jsou různé šířky, vyrábí se plné i s různými typy prosklení. Na přání je možné vyrobit také dveře atypického rozměru.

K zajištění dokonalého vzhledu je samozřejmě nutné pořídit si i odpovídající zárubně. Pro smrkové palubkové dveře jsou nejlepší přímo dřevěné rámové zárubně ze smrku využívané nejen v exteriéru, ale pro svůj nevšední vzhled také v interiérech.

Palubkové dveře o tloušťce 45 mm se dodávají s polo-hrubým povrchem bez povrchové úpravy, některé firmy je nabízí za příplatek i s povrchovou úpravou dle vašeho výběru. Nemusíte však být ani žádný zkušený kutil, abyste ji zvládli sami. Dřevo stačí opatřit třemi vrstvami laků či lazury podle vašeho výběru. Jen si dejte pozor, aby byl natřený opravdu každý milimetr. Jedině tak zůstanou dveře 100% konzervovány před vlhkostí.

Dřevo je samo o sobě dobrým izolantem

Palubkové dveře jsou velmi bytelné a odolné, dřevo je mimo jiné taktéž výtečný tepelný izolant. Typicky se do nich však přidává ještě tepelná izolace v podobě vrstvy polystyrenu nebo jiného materiálu, což ještě zlepšuje tepelně izolační vlastnosti. Vyberete-li si prosklenou variantu, můžete očekávat vakuované izolační dvojsklo. Jde tedy o skvělou alternativu k zatepleným dveřím a vynikající volbu s ohledem na energetickou úspornost domu.

S bezpečnostním kováním jsou palubkové dveře spolehlivé

Kdo touží po speciální ochraně své nemovitosti, ten sáhne přímo po dveřích bezpečnostních. I za těmi palubkovými však můžete spát s klidnou myslí. Musíte k nim však vybrat certifikované bezpečnostní kování a také odpovídající cylindrickou vložku.

Dveřní kování jsou zjednodušeně ty kovové části kolem vložky, tedy klika a štít či rozeta. Pokud investujete do bezpečnostního, získáte kování z opravdu kvalitního materiálu, odolné vůči prachu, mrazu a vlhku. Podobně jako zámkové vložky také bezpečnostní kování rozdělujeme do bezpečnostních tříd. Měly byste si vybírat takové, které patří aspoň do 3. bezpečnostní třídy, přičemž vždy platí, že dveře jsou tak bezpečné jako prvek z nejnižší bezpečnostní třídy. Příslušnost k dané třídě by měla být potvrzená certifikací. Nenechte se opít rohlíkem, jedině certifikace od nezávislé autority má nějakou vypovídající hodnotu.

Pro výběr dveřního kování potřebujete znát tloušťku dveří a rozteč kování, tedy vzdálenost otvoru pro klíč od kliky. Jestli preferujete rozetové kování, jež má oddělené části, roztečí se zabývat nemusíte. Důležitá je jen u klasického štítového kování, u nějž jsou obě části spojené.

Také vložka musí být bezpečnostní

Výběrem bezpečnostního kování zajistíte, že zloděj nebude moct vylomit či rozlomit zámek. Existují však i jiné metody, jak dveře překonat. Chcete-li minimalizovat také ty, potřebujete bezpečnostní cylindrickou vložku. Ta odolává technikám, jako jsou bumping a lockpicking (otevírání zámku šperhákem).

Bezpečnostní cylindrická vložka ze třetí bezpečnostní třídy odolá až 5 minut elektrické vrtačce, kilo a čtvrt těžkému bucharu či sekeře. Ve čtvrté bezpečnostní třídě je to už deset minut, což je skutečně dostatečný čas na to, aby hluk probudil vás, nebo sousedy.

Vynikající volbou jsou například špičkové cylindrické vložky Evva vyráběné v Rakousku ve spolupráci s technickými univerzitami. Vložka v bezpečnostní třídě 4 s oboustranným klíčem a speciální boční lištou se dá sehnat zhruba za tři tisíce korun. Taková vložka má aktivní detekční prvky, klíč odolný vůči opotřebení, specifické postranní kódování a blokovací prvky s falešnými zářezy. Je odolná vůči zmiňovanému vyplanžetování, vypáčení cylindru, navrtání a vyvrtání, samozřejmostí je zajištění proti pořizování ilegálních kopií klíčů. Za příplatek lze přidat i ozubené kolečko a ochranu proti povětrnostním vlivům.

Při výběru venkovních dveří tedy nemyslete pouze na vzhled, dbejte taktéž na zabezpečení. Peníze ušetřené na palubkových dveřích, investujte do bezpečnostního kování a vložky.

Nabídka nemovitostí

Nové články