meal-g032c744d1_1280

Vybíráme domácí udírnu

Komentáře: 0

Není nad chuť uzeného masa. Ale také sýrů a ryb! Ideálně vyuzených ve vlastní udírně. Jaká je nejlepší? Otázka by tedy spíš měla znít, jaká udírna je nejlepší právě pro vaše potřeby.
Domácí udírnu vybíráme na základě několika parametrů. Jedním z nich je její velikost, tedy jaké množství potravin ve své udírně chcete udit. Máte-li v plánu si jen občas vyudit pár plátků masa, je zbytečné investovat do objemné, a tudíž i energeticky náročnější udírny. Dobře však zvažte i materiál, z něhož je udírna vyrobena.

Dřevěné

Na trhu se setkáte s několika typy udíren. Pro pomalé uzení jsou nejlepší klasické dřevěné udírny s železným topeništěm. Počítejte však s tím, že jejich povrch budete muset stejně jako jakoukoliv jinou stavbu ze dřeva obnovovat ochranným nátěrem. A zapomeňte na uzení při vyšších teplotách, při nichž by vaše dřevěná udírna mohla shořet. Výhodou dřevěných udíren na druhou stranu spolu s jejich elegantním vzhledem je fakt, že je možné v nich regulovat kouř, bez čehož se správné uzení neobejde.

Elektrické

Dalším typem jsou elektrické udírny. Uzení v nich možná není tak romantické, ale výsledek je v podstatě stejný. Dobře vyuzené potraviny. A s menším úsilím, než jaké musíte věnovat uzení v udírně dřevěné. Elektrickou udírnu zkrátka zapojíte do zásuvky, zmáčknete knoflík a po pár hodinách budete mít vyuzeno. Pro ty, kteří uzení nevnímají jako rituál, proč ne?

Zděné

Profesionálové nedají dopustit na zděné udírny. Ty však bývají objemnější a nepřenosné. A delší dobu se také zahřívají. Zato však dlouhou dobu akumulují teplo. Pro pomalé uzení většího množství masa pak jsou v podstatě ideální. Jejich stavbu ale musíte svěřit profesionálovi, tedy zedníkovi.

Plechové

Sháníte-li menší udírnu, kterou rychle roztopíte, zvažte elektrickou nerezovou. Jednoplášťovou, plánujete-li udit primárně v letní sezoně, izolovanou, pokud si vynikající uzené maso budete chtít dopřávat v zimě.

Nabídka nemovitostí

Nové články