merxu.com_videobydleni.cz_Zima kutilům nevadí_PŠ

Zima kutilům nevadí: Co dělat v dílně, když venku napadne sníh?

Komentáře: 0

Vytvořili jste si v prostorách svého domu kutilský koutek, kde trávíte spoustu volného času? Nezanevřete na kutilské umění ani s příchodem zimy. Přestože první mrazíky již možná klepou na dveře, neznamená to, že musíte dílenské práce okamžitě pověsit na hřebík. Jakým činnostem se můžete věnovat naplno, i když za okny hustě sněží a venkovní teplota klesne pod nulu?

Zdroj: Bailey Alexander, Unsplash

Zbavte se zbytečného harampádí

Kupí se vám v dílně staré a neužitečné vybavení? Neodkládejte velký úklid na jaro. Proberte nahromaděné předměty a zbavte se všeho, co již nepotřebujete – šroubky, hřebíky a jiné drobné kovové prvky stačí vysypat do veřejných (šedých) nádob na kovy, vysloužilá elektrická zařízení nebo akumulátory odvezte do sběrného dvora.

Uvidíte, že vašemu domácímu pracovišti důkladná „očista“ jen prospěje, a navíc získáte mnohem více úložného prostoru. A pokud během úklidu zjistíte, že vám nějaké nářadí ve sbírce chybí? Zkuste inspirovat své blízké, kteří možná marně přemýšlejí, čím vás překvapit na Vánoce.

Vybavení náchylné k poškození přeneste do tepla

Nízké teploty mnoha druhům nářadí nesvědčí. Platí to zejména pro kovové a dřevěné náčiní bez odpovídající povrchové úpravy. Další ohroženou skupinu představují baterie nebo akumulátory v zahradní technice, na jejichž účinnost a životnost může mít dlouhodobý pokles teploty výrazně negativní vliv. Nemalé peníze často stojí i oprava poškozeného vybavení.

Jestliže chcete těmto nesnázím předejít, zařiďte se na příchod zimy včas. Kovové části nářadí je možné naložit do technického oleje nebo nafty, aby byly před nepříznivými teplotními podmínkami lépe chráněny. Baterie a akumulátory raději přemístěte do vytápěné části domu – většinou postačí teplota okolo 15 stupňů Celsia a přežijí zimu bez úhony.

Připravte se na další rok

Když už máte v dílně poklizeno, začněte s přípravami na nadcházející sezónu. Do čeho se můžete bez okolků pustit již na konci letošního roku?

  • Nabruste sekáčky, nože nebo řetěz u motorové pily.
  • Opravte poškozené zahradní náčiní (lopatu, rýč, motyku, konve a tak dále).
  • Vyrobte si nové poličky na uložení nářadí.
  • Nebo popřemýšlejte, jak zkvalitnit zateplení dílny, abyste se před další zimou nemuseli zabývat některými z výše uvedených činností.

Závěrem ještě doporučení pro všechny nadšené kutily, kteří v dílně tráví dlouhé hodiny bez ohledu na roční období. Nemáte-li v těchto prostorách zajištěno vytápění, pořiďte si elektrický přímotop.

Výkonnější zařízení vytopí menší místnost během pár minut a vy nebudete muset odcházet od rozdělané práce, jakmile ve večerních hodinách klesnou venkovní teploty pod bod mrazu.

Nabídka nemovitostí

Nové články