kitchen-ga551d23aa_1280 (1)

I kuchyňský dřez si zaslouží náležitou pozornost

Komentáře: 0

Pokud zrovna rekonstruujete kuchyň nebo jen přemýšlíte nad novou kuchyní, nezapomeňte do svých představ zahrnout opomíjený dřez. Přestože si to možná ani neuvědomujete, kuchyňský dřez je investice, která zcela změní vzhled i funkčnost kuchyně. Prvně zvažte několik důležitých faktorů. Zaměřte se na materiál, nezapomeňte na optimální velikostech a v neposlední řadě zohledněte design a technické parametry.

Materiál

Pro výrobu kuchyňských dřezů se používají různé materiály – porcelán, nerezová ocel i litina. Porcelánové dřezy jsou náchylné na skvrny a oděrky, ale odstraníte je šetrným abrazivním čisticím prostředkem (například jedlou sodou). Pokud však kladete na vybavení domácnosti vyšší nároky, investujte do nerezové oceli, přičemž takový dřez vypadá minimalisticky a moderně, navíc se snadno udržuje v čistotě. Pro změnu po dlouholetém využívání nerezu zvolte granit. Ten má výborné hygienické vlastnosti a je téměř nesmrtelný. I po několika letech bude vypadat téměř jako nový.

Velikost

Při výběru velikosti si položte několik zásadních otázek. Jaký je váš rozpočet? Obecně totiž platí, že čím je dřez větší, tím je vyšší i pořizovací cena. Jak často budete dřez využívat? Pokud totiž máte myčku nádobí, vystačíte si se standardní velikostí s rozměry kolem 50 × 50 cm. Pozornost věnujte i designu. V malé kuchyni by obrovský dřez nevypadal dobře, stal by se pak dominantou celé linky, což zřejmě nechcete.

Styl

Při zařizování nové kuchyňské linky nejste příliš omezovaní. Jestliže však sháníte dřez pro již hotovou linku, je potřeba zohlednit aktuální styl i vlastnosti skříňky. Ujistěte se, že skříňka má dostatečnou nosnost, protože například porcelánový dřez naplněný vodou může vážit i 100 kilogramů. Po designové stránce by měl dokonale ladit s ostatními spotřebiči v místnosti.

Obyčejný, nebo dvojdřez?

Ideální volbou je takzvaný dvojdřez, který má dvě stejné vaničky. Bývají buď s odkládací, plochou, nebo i bez ní. V druhé vaničce odložíte nejen umyté nádobí, ale pomůže vám i při vaření, protože do ní můžete ukládat očištěnou zeleninu či ovoce. Stejně tak vám druhá vanička přijde vhod při cezení těstovin.

Dřez byste tedy neměli vybírat podle ceny, ale spíše se zaměřte na parametry, design a vlastnosti.

Nabídka nemovitostí

Nové články