IMPRESSION_R_2g_S_71.60.34.21_krbova_vlozka_Romotop_interier_f9 (1)

Moderní typy krbů: jaké jsou trendy ve stavbě krbů?

Komentáře: 0

Krb může být fantastickým doplňkem domova, a to jak nového, tak i staršího. Nejenže se nový krb okamžitě stane dechberoucím ohniskem každé místnosti, ale s novými pokroky v energetické účinnosti se tak stane i nákladově efektivní na vytápění.

Na trhu je samozřejmě možnost vybírat ze spousty výrobků, které se dají v domácnosti instalovat a zlepšovat tak vytápěcí možnosti, atmosféru a rodinou idylku a jedním z nich je samozřejmě i krb. Je ale potřeba si hlavně uvědomit, za jakým účelem chceme toto topidlo instalovat, co od něj čekáme a následně tedy celou stavbu krbu přizpůsobit přímo na míru spotřebiči. Co všechno stavba krbu obnáší a jaké jsou aktuální trendy se dozvíte v následujících částech článku.

Akumulační stavby jsou čím dál oblíbenější

Nejmodernějším trendem ve stavbě krbů jsou nyní díky čím dál menší energetické náročnosti budov stavby uzavřené (akumulační).  Tyto stavby pro vytápění nepoužívají klasickou konvekci za použití ventilačních mřížek, jak jsme byli zvyklý z let předchozích, nicméně jsou obestavené akumulačním materiálem, který je schopen většinu energie pohltit a uložit ji v sobě. Tato energie se po vyhasnutí ohně začne příjemným, zdravý, sálavým teplem z pláště krbu uvolňovat a vydrží vyhřívat obývací pokoj třeba až 12 hodin. Dalším obrovským benefitem akumulačního krbu je téměř nulová prašnost.

Výběr krbové vložky ovlivňuje celkový vzhled krbu

V tomto moderním trendu tedy nyní převládá dobře dimenzovaná krbová vložka s dvojitým nebo trojitým sklem. Volit se dá samozřejmě rovné prosklení, rohové prosklení, nebo prosklení ze tří stran. Můžete si v rámci projektu také vybrat vložku s přikládáním z technické místnosti. Toto vše záleží na možnostech stavby a je potřeba si uvědomit už v rámci projektu, jaké budou vaše designové požadavky. Následně se tato vložka doplní akumulačními prstenci, které se umístí na krbovou vložku, nebo případně krátkým tahovým systém dle potřeby a obestaví se vhodně zvoleným akumulačním materiálem.

Moderní stěrka jako finále

Nejmodernějším trendem ve stavbě krbů jsou nyní stěrkové omítky, které vytvářejí iluzi obložení dřevem, betonem, nebo materiálem, který vás napadne a dobře zapadne do interiéru. Tyto moderní stěrky získávají velice na popularitě. Samozřejmě, s tolika možnostmi a návrhy na výběr může být obtížné vědět, kde začít, takže je důležité opravdu zhodnotit své potřeby a požadavky před realizací samotné stavby. Nejlépe samozřejmě vše prokonzultovat s odborníky.

 

Stavba interiérového krbu je o dost náročnější než například stavba zahradního krbu, jelikož ten dostanete většinou už v nějaké krbové sestavě. Rozhodně se ale vyplatí do stavby domácího krbu tento čas a peníze investovat, jelikož takovou rodinnou pohodu, kterou vám sálající teplo z krbu do domu přinese, vám jiný prvek doma nezaručí.

Nabídka nemovitostí

Nové články