diy-g48ae49e49_1280

Digitální multimetr praktické řešení nejen pro odborníky

Komentáře: 0

Technologie nám každý den výrazně ulehčují náš život a jdou stále kupředu. To platí i pro vybavení pro různé profese včetně elektrotechniků. Těm by neměl v jejich výbavě chybět digitální multimetr, který vyniká maximální přesností měření různých elektrických veličin.

K čemu digitální multimetr slouží a proč se hodí i domácím kutilům?

Digitální multimetr, který je vybaven digitálním displejem je skvělým nástrojem k měření řady elektrických a u některých modelů i neelektrických veličin. Na digitálním displeji jsou pak naměřené hodnoty vyjádřeny číselně.
Pomocí digitálního multimetru, který bývá někdy označován jako číslicový, je možné měřit stejnosměrné a střídavé napětí, stejnosměrný a střídavý proud, odpor, kapacitu, ale i frekvenci. Některé digitální ruční multimetry jsou vybaveny i možností připojení proudových kleští, se kterými je možné měřit velké proudy. Kromě toho jsou mnohé ruční multimetry vybaveny i možností komunikace s počítačem pro přenos naměřených hodnot.

Digitální multimetry přinášejí uživatelům přesnější údaje než multimetry analogové, ale mají také své slabiny. Digitální multimetr je totiž mnohem citlivější na radiové rušení, navíc jsou digitální multimetry dražší než analogové.
I domácí kutilové digitální multimetr ocení, protože se hodí i při drobných opravách domácích elektrospotřebičů. Díky multimetru totiž můžete snadno zjistit, která součástka se pokazila. Velmi praktický je multimetr i při kontrole baterií včetně autobaterie, jejíž kontrolu byste měli před zimou provést.

Na co se při výběru digitálního multimetru ještě zaměřit?

Nejprve byste se měli rozhodnout, zda chcete digitální multimetr používat ve své dílně nebo je pro vás praktičtější jeho přenosná verze? Tedy ruční digitální multimetr? Stolní multimetr zase vyniká přesnějším měřením.
Dalším parametrem při výběru je jistě i volba, zda se má jednat o digitální multimetr s ručním nastavením rozsahu měření nebo zda bude přístroj automatizovaný a nastaví si rozsah měření sám. Díky automatické změně rozsahu si přístroj sám nastaví ideální rozpětí pro maximálně přesné měření. Pozornost byste měli věnovat i udávané odchylce, levnější digitální multimetry a analogové multimetry poskytují přesnost s odchylkou do 2 %, kvalitnější digitální pak do 1 %.

V nabídce najdete více než jen digitální multimetry

Kompletní nabídku všech typů multimetrů najdete na tme.eu. Kromě více jak tří stovek různých digitálních multimetrů, zde naleznete více než 500 000 dostupných produktů z oblasti elektro instalací.

Nabídka nemovitostí

Nové články