graph-g8ad63ed19_1280

Trh s hypotékami brzy ochladne. Ke konci roku 2022 se sazby přiblíží 7 procentům

Komentáře: 0

Díky zvýšení sazeb centrální bankou můžeme v roce 2022 očekávat ochlazení na trhu s hypotékami, kdy v 1Q 2022 budou sazby atakovat hranici 5-6 %. Dle vyjádření guvernéra bude v únoru a březnu pokračovat jestřábí politika a pokračování růstu sazeb hodně nad 4 %.

Pokud inflace dosáhne v lednu a únoru dvouciferné hodnoty, můžeme čekat na dalších zasedáních centrálních bankéřů opět silné utahování/zvyšování sazeb klidně o 1 % na obou dvou zasedáních. Tato politika dává smysl z pohledu klasické Keynesiánské teorie. ČNB se tedy drží konzervativní učebnicové ekonomie, což je dle mého názoru správně.

Panuje mnoho názorů, nicméně v tomto souhlasím s pěti členy rady, kteří hlasovali pro další utahování. Díky této predikci očekáváme sazby hypotečních úvěrů vysoko nad 6 % někdy v polovině roku. Ekonomický růst se tímto zvýšením začne podvazovat a může docházet ke zvyšování nezaměstnanosti. Dle některých teorií se inflace dá zkrotit jen a pouze podvazováním ekonomického růstu. Hypoteční makléři, kterým se dveře s klienty poslední 2 roky netrhly, se budou nuceni vrátit ke klasické komplexní poradenské práci, což může způsobit pokles počtu lidí v poradenském sektoru. Na konci roku 2022 můžeme čekat více jak 7% úrokové sazby. Podle vývoje inflace bude tedy ČNB šlapat dále na brzdu. Při současné inflaci 7-8 % je úroková sazba stále velmi nízko.

Co se stane v 2022 na trhu s nemovitostmi?

Pokud bude ČNB dále šlapat na brzdu, budou se na trhu objevovat nabídky nemovitostí zdefaultovaných klientů bank. V roce 2022 ale neočekáváme nějaký strmý pokles, či výraznou korekci cen. Můžeme ale čekat stagnaci, či mírný růst v některých lokalitách. Úroková sazba hypotéky 4-5 % byla dříve běžná a je třeba si na tyto sazby opět zvykat. I za těchto podmínek hypotečnímu trhu nehrozí zamrznutí a poptávka po nemovitostech se udrží na vysoké úrovni, a to také díky institucionálním investorům.

Méně kvalitní nemovitosti v méně žádaných lokalitách mohou zaznamenat pokles do 10 %. Peněz je ale na trhu stále hodně. Dle našich analýz očekáváme v roce 2022 zpomalení ekonomického růstu a ke konci roku může naše ekonomika zaznamenat i lehkou korekci. Palivo by zvýšené poptávce po nemovitostech mohlo docházet koncem roku 2022.

Jakub Veverka, CEO realitního portálu Videobydleni.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články