Rekonstrukce koupelny může stát od 100.000 do 300.000 Kč, v závislosti na velikosti vaší koupelny a na nákladech za materiál, vybavení a práci. Ceny se regionálně však liší téměř o 20%. Důvodem je jiná cena práce. Ta může výrazně ovlivnit celou výslednou cenu projektu.

Chystáte se na rekonstrukci koupelny a řešíte kolik vás to bude stát?

Komentáře: 0

Rekonstrukce koupelny je skvělý způsob, jak zvýšit hodnotu vašeho domova, osvěžit váš prostor a cítit se lépe. Musíte si však uvědomit, že rekonstrukce koupelny je výjimečný projekt. Může zlepšit funkčnost, bezpečnost i pohodlí, které potřebujete. Každá rekonstrukce však vyžaduje mnoho rozhodnutí a celý proces může být náročný nejen časově, ale především finančně. A kolik taková rekonstrukce stojí a jaké faktory byste před rekonstrukcí měli zvážit?

Češi v průměru za rekonstrukci koupelny utratí kolem 200 tis. Kč. Mezi faktory, které ovlivní, jestli cena bude nižší nebo vyšší můžeme zařadit:

  • Velikost vaší koupelny
  • Materiály, které si vyberete
  • Vybavení, které si vyberete
  • Cena práce
  • Nutnost a složitost stavebních a instalačních prací
  • Cena projektu a náklady na povolení, pokud jsou nějaké vyžadovány

Co a jak naplánovat?

Jakmile učiníte rozhodnutí, že svou koupelnu zrekonstruujete, musíte začít okamžitě plánovat. Stanovte si seznam priorit a očekávání – jaký je váš cíl a kdy mají být práce dokončeny? Naplánujte také rozpočet – chcete rekonstruovat celou koupelnu nebo by postačila nová vana a nový nátěr? Budete rekonstruovat svépomocí nebo budete potřebovat firmu? Plánujte barevnou kombinaci a styl – bude koupelna barevně ladit se zbytkem domu? Plánujte, kde a jaké materiály nakoupíte – budete volit nějaké alternativní ekologické materiály? Nemáte možnost nakoupit materiál za velkoobchodní ceny? Zvažujete nějaké vylepšení, jako koupelnový ventilátor nebo vyhřívané podlahy? Předvídejte a plánujte, zda-li se nemohou vyskytnout nějaké překážky – projde nová vana dveřmi? Lze použít stávající rozvody? Sestavte časový plán.

Potřebujete stavební povolení?

Ne stavební povolení nepotřebujete. Stavební povolení je potřeba tehdy, pokud rekonstrukcí zasáhnete do nosných příček. Pokud vaše příčky budou jen sádrokartonové, stačí úřadům jen ohlášení. Stavební povolení budete potřebovat, pokud změníte vzhled budovy a budete do koupelny bourat třeba okno.

Rozpočet a jaké položky za vybavení a materiál do rozpočtu zahrnout?

Rozpočet je jednou z důležitých věcí, které musíte zvážit před zahájením projektu. Bez sestavení rozpočtu by se mohlo stát, že svůj projekt budete muset předčasně ukončit kvůli nedostatku finančních prostředků a to určitě nechcete. Udělejte si nejprve představu, kolik chcete a můžete za celou rekonstrukci koupelny utratit a pak nastavte rozpočet. Získáte tak jasnou představu o tom, kolik můžete utratit za materiál, vybavení a doplňky. Sepište si soupis všeho, co vás napadne, a informujte se, kolik vše stojí, nakonec zjistěte výslednou cenu. Do seznamu zahrňte: vanu, umyvadlo, sprchu, sprchový kout, pracovní desku, pákové baterie, wc, skříňky, zrcadla, podlahy, dlaždice a spárovací hmotu, osvětlení, sádrokartonové desky, barvy, různá instalační lepidla – lepidlo na dlaždice, materiál pro instalaci sádrokartonu, parotěsnou zábranu, utěsňovací materiál, instalatérský materiál, dveře, vyhřívaní podlahy, police a různé dekorace.


Kolik stojí rekonstrukce koupelny?

Rekonstrukce koupelny může stát od 100.000 do 300.000 Kč, v závislosti na velikosti vaší koupelny a na nákladech za materiál, vybavení a práci. Ceny se regionálně však liší téměř o 20%. Důvodem je jiná cena práce. Ta může výrazně ovlivnit celou výslednou cenu projektu.


Kdo bude rekonstrukci provádět?

Přestože můžete provést menší rekonstrukci vaší koupelny svépomocí, doporučuje se svěřit celý projekt nějakému zhotoviteli. Pečlivě proto hledejte odborníka, který tuto práci dokáže odborně zvládnout. Tento člověk nebo firma by měla být zkušená, mít osvědčení, dobré reference a být pojištěná. Nezapomeňte, že často budete muset nechat tyto lidi ve vašem domově samotné. Proto si vyberte důvěryhodné prověřené osoby, které budou respektovat vás i vaši domácnost. Nezapomeňte hned na začátku projektu s těmito osobami projednat:

  • zda nabízejí výslovnou záruku
  • jak řeší opravy, chyby a poškození
  • jaké mají reference z předchozích zakázek
  • jak účtují cenu prací – hodinová, úkolová, za metr čtvereční?
  • jaký bude splátkový kalendář¨
  • jak vypadá smlouva a jaké poskytuje záruky

Nezapomeňte se inspirovat na nějakém blogu o bydlení, v časopisech či na sociálních sítích a svému dodavateli ukažte vaše představy. Čím více dodavatel pochopí vaši představu, tím lépe ji převede v realitu a vy bude spokojenější.

Zdroj:

www.bytovejadro.cz

www.nejremeslnici.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články