Montáž garážových vrat

Jak na výběr a montáž garážových vrat? Pomůžeme vám nešlápnout vedle

Komentáře: 0

Mít vlastní garáž se rozhodně vyplatí. Vaše auto ochrání nejen před nepřízní počasí, ale také před možnými zloději a samozřejmě se do garáže dají uložit i kola, sezónní oblečení a další vybavení.

Montáž garážových vrat
Montáž garážových vrat, zdroj: Phovoir / Shutterstock.com

Pokud ale chcete mít garáž skutečně komfortně vybavenou, je vhodné vybrat garážová vrata, která jsou odolná, dobře vypadají a snadno se ovládají. Nejčastěji lidé volí mezi sekčními a rolovacími vraty, kdy každá volba má svá pro a proti. Klíčové je zvážit hned několik parametrů. K nim patří samozřejmě rozměry garáže, materiály garážových vrat, instalace vrat a to, zda se ovládají ručně nebo jde o vrata na dálkové ovládání. Než se pustíte do výběru, nechte si poradit s tím, na co se zaměřit, abyste ve výsledku mohli být zcela spokojení.

Proč zvolit sekční garážová vrata?

Sekční garážová vrata patří v současnosti k těm nejoblíbenějším a nejprodávanějším. Je to především proto, že nabízí poměrně dobrý poměr ceny a kvality, najdete je v řadě barevných provedení a mají také skvělé izolační vlastnosti. Je však třeba počítat s tím, že se nehodí do všech prostor. Potřebují totiž místo na zasouvání, které musí být buď pod stropem nebo na boku garáže. Do velmi malých a těsných prostorů tedy nejsou vhodným řešením.

Garážová vrata stříbrná
Garážová vrata stříbrná, zdroj: LOMAX

Kdy se více vyplatí rolovací vrata?

Rolovací vrata nabízí to, co sekčním schází – nepotřebují extra prostor. Ušetříte s nimi místo, a proto se hodí prakticky do každého prostoru, a to i do velmi malé garáže. Mohou se rolovat do schránky nebo jsou na konzoli. Oba typy bývají srovnatelně kvalitní a oblíbené, je to tedy spíše otázka vkusu, která posuvná vrata vám budou připadat lepší. Mohou se ovládat jak manuálně, tak také na dálkové ovládání.

A co křídlová vrata?

Jste spíše tradiční? Pak můžete zvolit také dvoukřídlá garážová vrata, ale v moderním provedení. Pro ně je však klíčové mít dostatek prostoru před garáží, kam se budou křídla otevírat. Obvykle mohou vyjít levněji než výše zmíněné typy vrat, ale vždy záleží také na materiálu, který zvolíte, nebo na tom, zda budou zateplená či nikoliv.

Jak budete vrata ovládat?

Je možné zvolit ovládání manuální i na dálkové ovládání. Asi každý bude souhlasit, že je pohodlnější otevírání automatizované, kdy není třeba vystupovat a vrata se před vámi sama otevřou. Navíc je dnes systém dálkového ovládají poměrně cenově dostupný a bývá i velmi chytrý a bezporuchový. Obtížně se tedy hledají důvody, proč by v dnešní době někdo volil raději klasické manuální otevírání. Smysl může dávat jen u minimálně používaných garáží.

Garážová vrata antracit
Garážová vrata antracit, zdroj: LOMAX

I vzhled je důležitý

Určitě byste neměli podceňovat i aspekt vzhledu. Barva a materiál garážových vrat jsou rozhodně důležitým faktorem. U sekčních vrat obvykle najdete skutečně širokou nabídku barevných provedení a dekorů, ale v dnešní době bývá podobně široká nabídka i u vrat rolovacích. Vždy samozřejmě záleží na dodavateli, ale pokud zvolíte větší firmu, určitě si vyberete i vy. Vyplatí se vrata barevně sladit s fasádou domu nebo s barvou plotu. Neexistují žádná pevně daná pravidla, je to jen na vás a vašem vkusu.

Jak se vrata instalují?

Instalace vrat je dalším důležitým krokem, který je třeba dobře zvážit a naplánovat. U většiny moderních garáží se nevyžadují žádné stavební úpravy, jen si objednáte vrata do garáže na míru a o zbytek se postarají montéři. Určitě je nejlepším řešením nepokoušet se o montáž garážových vrat na vlastní pěst, ale spolehnout se na pracovníky firmy, od které vrata pořizujete. Bude to sice něco stát, ale jen tak máte jistotu, že budou vrata namontována správně a budou spolehlivě fungovat. Vyhnete se také potížím při možné reklamaci. Navíc tak ušetříte i čas, odborným pracovníkům obvykle montáž nezabere víc jak 4 hodiny. A co je výhoda, instalace vrat je možná po celý rok, dokonce i v zimě. Proto zbytečně neriskujte a nechte pracovat odborníky, kteří své práci skutečně rozumí.

Nabídka nemovitostí

Nové články