Kolik stojí hrubá stavba?

Kolik stojí hrubá stavba?

Komentáře: 0

Ceny stavebních materiálů stále rostou, proto se i mění výsledné ceny hrubých staveb. I rozmezí, na jakou částku vyjde metr čtverečný stavby, je poměrně široké.

Kolik stojí hrubá stavba?
Kolik stojí hrubá stavba?

Vlastní bydlení se stává luxusní záležitostí, kterou si může dovolit stále menší počet rodin. A pokud už se rodina do tohoto stadia dostane a o vlastním bydlení může začít uvažovat, je na pořadu dne otázka, zda si koupit dům starší a ten renovovat, nebo si ho tzv. postavit na zelené louce, ať jíž svépomocí, nebo prostřednictvím stavební firmy. V tom je totiž velký rozdíl. Finanční tedy určitě. Na druhou stranu, kdo dnes má čas, um a znalosti strávit několik let přidáváním cihly k cihle.

17 tisíc za m² ? Už dávno ne!

V loňském roce cena nového domu začínala na zhruba 17 tisíci korunách za metr čtverečný. Kde však loňské vody jsou? Ceny některých stavebních materiálů ve srovnání s cenami loňskými vzrostly i o 80 procent. Některé komodity ale zdražovaly už před dvěma lety. Cena stavebního dřeva podle developerů od září roku 2020 vzrostla o neuvěřitelných 160 procent. Enormního zdražení se dočkala i betonářská výztuž, pěnový polystyren a celá řada dalších materiálů. A tyto částky se samozřejmě promítají i do výsledných cen hrubých staveb.

Práce a stavební materiál

Zatímco loni bylo možné hrubou stavbu menšího rodinného domu, tedy stavbu s nosnou konstrukcí a střešním pláštěm, prostupem komína, popřípadě i s výplněmi oken a dveří, postavit do dvou milionů korun, letos to samozřejmě bude o poznání více. Náklady na stavbu rodinného domu se tak pohybují mezi osmnácti a pětatřiceti tisíci korunami za metr čtverečný. Zdaleka samozřejmě nejde jen o stavební materiál. Finální cena za hrubou stavbu je výsledkem součtu materiálu, práce, projektových poplatků a dalších nákladů. Práce přitom tvoří zhruba 40 procent z celkových nákladů. Materiály se na ceně hrubé stavby podílejí zhruba z poloviny.

Faktory ovlivňující cenu hrubé stavby

Náklady na stavbu domu se navíc liší v závislosti na jeho typu. Jinak finančně náročná je stavba domu prefabrikovaného, cihlového, betonového a prefabrikovaného s ocelovým rámem. Svou roli hrají i další faktory, jako jsou umístění domu, tvar a velikost pozemku, složení podloží, konstrukce budovy stejně jako konkrétní materiály.

Jak vidíte, faktorů ovlivňujících hrubou stavbu je opravdu hodně. Na otázku, na kolik vyjde hrubá stavba domu, tak nelze jednoznačně odpovědět.

Nabídka nemovitostí

Nové články