Vzrůstající ceny nemovitostí zaznamenávají i severomoravské reality!

Vzrůstající ceny nemovitostí zaznamenávají i severomoravské reality!

Komentáře: 0

Ceny nemovitostí rostou všude. Nejvíce ve velkých městech, kde je po nich i největší poptávka. Ostrava bohužel není výjimkou.

Severomoravské reality zaznamenávají rekordní nárůst cen. Cena bytu v Ostravě se v současné době pohybuje okolo 44 tisíc korun za metr čtverečný. V meziročním srovnání se jedná o zvýšení ve výši 45 procent, což už je téměř polovina. Tento nárůst přitom nezbrzdila ani koronavirová pandemie.

Vzrůstající ceny nemovitostí zaznamenávají i severomoravské reality!
Vzrůstající ceny nemovitostí zaznamenávají i severomoravské reality!

Za dostupnějším bydlením na Ostravsko

Výrazně nižší percentuální nárůst dle analýzy společnosti FérMakléři.cz zažila Praha, kde se ceny navýšily v průměru o 14 procent. Pražské byty byly ale enormně drahé i před tím, takže ceny ostravských bytů se těm pražským naštěstí ani v náznaku nepřibližují. Naopak přibývá případů, kdy lidé z Prahy přesídlují do Ostravy. Mimo jiné je na severní Moravu táhne dostupnější bydlení.

Vlastnické versus nájemné bydlení

Rozdíly ovšem jsou patrné mezi bydlením vlastnickým a nájemním. Zatímco byt v Ostravě obdobných dispozic je v průměru dva a půl krát levnější než byt v Praze, ceny nájmů zas tak odlišné nejsou. Nájmy ostravských bytů v některých lokalitách dosahují i osmdesáti procent nájmů v hlavním městě.

Nejlevněji bylo před 12 lety

Zatímco ve stejném období před dvanácti lety tomu bylo přesně naopak. Největší pokles cen nabízených nemovitostí si na severní Moravě užili mezi lety 2008 a 2010. Ceny bytů zde dokonce klesaly dva roky, a to o zhruba 23 procent. V Karviné dokonce o 37 procent. Kdo tedy tehdy koupil investiční nemovitost, dnes ji může velmi dobře zpeněžit.

Aktuální ceny

Aktuálně je průměrná cena jednopokojového bytu v Ostravě téměř 1 800 000. Za další dva miliony navíc si budete moci pořídit byt čtyřpokojový. Budete-li si chtít byt pronajmout, počítejte s částkou okolo osmi tisíc za jednopokojový byt.

Nabídka nemovitostí

Nové články