Kvůli sankcím uvalených na Rusko klesají ceny některých luxusních nemovitostí

Kvůli sankcím uvalených na Rusko klesají ceny některých luxusních nemovitostí

Komentáře: 0
Kvůli sankcím uvalených na Rusko klesají ceny některých luxusních nemovitostí
Kvůli sankcím uvalených na Rusko klesají ceny některých luxusních nemovitostí

Volné peníze je dobré vložit do nemovitostí. Ceny bytů v Karlových Varech navíc klesají

Realitní trh na většinu světových i tuzemských situací reaguje se zpožděním. Momentální situace se zatím na poklesu poptávky po nemovitostech neprojevila. Právě naopak. Investoři, ale i běžní lidé řeší, kam uložit peníze, které ovlivňuje válka na Ukrajině a vysoká inflace a v hledáčku jsou hlavně nemovitosti. Navíc ceny v určitých lokalitách kvůli ruským sankcím klesají.

Poptávka po nemovitostech byla v poslední době vysoká, a i přes jejich zvyšující se cenu a rostoucí úrokové sazby u hypoték, zájem o nákup bytů a domů neklesá. Zájem roste i o pronájmy.

Zatímco trh práce zaznamená příval ukrajinských rukou do průmyslového odvětví, trh s nemovitostmi čeká silná poptávka po pronájmech. Z našich dat vyplývá, že začíná sílit poptávka po pronájmech nemovitostí z řad Ukrajinských občanů. Většinou jde o Ukrajince žijící v ČR, kteří pomáhají hledat bydlení svým rodinám a spoluobčanům, kteří jsou na útěku před situací na Ukrajině,“ vysvětluje Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Kam s penězi? Nejlépe je uložit do nemovitostí

Nemovitosti na prodej jsou pod stálým tlakem poptávajících z řad investorů, kteří se snaží „schovat“ své volné prostředky do stabilního aktiva, které jim uchová hodnotu. A to především v době rostoucích cen komodit, které způsobí další růst inflace. Poměr kupujících investorů, kteří mají hotovost, versus těch, kteří financují nákup skrze hypoteční úvěr je dle našich dat 60 ku 40 procent ve prospěch hotovosti investorů,“ dodává Jakub Veverka.

Z dlouhodobého hlediska je vložení finančních prostředků do nemovitosti dobrá volba. Nemovitosti většinou neztrácí svou hodnotu a dají se využít ať už jako startovací bydlení pro děti, ubytování na stáří, nebo jako přivýdělek v případě pronájmu.

Pokles cen luxusních rezidenčních nemovitostí v Karlových Varech

Z důvodu sankcí na rusky hovořící občany očekáváme mírný pokles cen luxusních rezidenčních budov. Vzhledem k bizarnímu stylu bohatších Rusů jsou tyto nemovitosti za investované prostředky neprodejné. Očekáváme tedy, že zůstanou v nabídkách realitních kanceláří. Již nyní sledujeme trend, kdy takový typ nemovitosti setrvává v nabídce i několikrát déle než běžné rezidenční nemovitosti,“ říká Jakub Veverka.

Nabídka nemovitostí

Nové články