Vloupání zlodějem do bytu

Jak správně zabezpečit dveře do bytu

Komentáře: 0
Základem bezpečné domácnosti jsou vstupní dveře. Ty představují hlavní mechanickou překážku zabraňující vstupu nezvaným hostům jako jsou zloději a další cizí osoby. Kvalitě zabezpečení vstupu do vašeho bytu byste vždy měli věnovat pozornost. Účinné zabezpečení přitom nemusí být nutně příliš drahé, použít to nejlevnější, co v obchodě seženete, však také nedoporučujeme.

Vloupání zlodějem do bytu
Vloupání zlodějem do bytu

Nejdůležitější prvky zabezpečení vstupních dveří

U vstupních dveří lze rozlišit tři prvky, které jsou klíčové pro celkovou odolnost dveří proti pokusům o vloupání, a to zamykací vložka, dveřní kování a samotné dveře se zárubní. Nejdražší (a nejnáročnější na případnou výměnu) jsou samozřejmě samotné dveře. Ty musí být bezpečnostní, profesionálně namontované, a musí těsně přiléhat ke kvalitní zárubni. U starších, méně odolných dveří lze bezpečnost zvýšit instalací přídavných zámků či celoplošných závor, avšak velmi nekvalitní nebo nedoléhající dveře je nutné vyměnit.

Na co si dát pozor a jak se chránit proti vloupání

Nejdůležitějším z uvedených tří prvků je zamykací vložka, protože právě tu se zloději ve většině případů pokoušejí překonat jako první. Pokud máte ve dveřích namontovánu obyčejnou levnou vložku, je její poškození a nebo i nenásilné odemčení bez klíče bez poškození velmi snadné a zkušenějšímu zloději nezabere déle než minutu. Na vložce proto v žádném případě nešetřete.

Nemusíte nutně pořizovat tu nejdražší, avšak požadujte kvalitní bezpečnostní vložku, která má certifikaci alespoň ve 3., nebo ještě lépe ve 4. bezpečnostní třídě. Bezpečnostní vložky jsou totiž od obyčejných či stavebních vložek konstrukčně odlišné a nabízejí výrazně vyšší odolnost proti všem běžným destruktivním i nedestruktivním metodám překonávání.

Dveře do bytu
Dveře do bytu

Bezpečnostní vložky do dveří

Bezpečnostní vložky jsou dostupné v mnoha rozměrech a provedeních (např. s knoflíkem na vnitřní straně pro pohodlné zamykání a odemykání bez klíče). Některé nabízí nadstandardní bezpečnostní prvky, jako je například patentová ochrana klíče a odolnost proti rozlomení. Tu nabízí třeba bezpečnostní vložka CISA.

Posledním ze zmíněných bezpečnostních prvků je dveřní kování, které by opět mělo být bezpečnostní. To má opět vyšší bezpečnost proti překonání a poznáte je podle toho, že z vnější strany nejsou viditelné šrouby. Pokud si pořídíte kvalitní dveře a osadíte je bezpečnostní vložkou a bezpečnostním kováním, budete před vloupáním velmi dobře chráněni.

 

Nabídka nemovitostí

Nové články