Čím je specifický eklektický styl?

Čím je specifický eklektický styl?

Komentáře: 0

Pravděpodobně jste už slyšeli o moderním stylu, minimalismu či venkovském stylu. Co se ale stane, když se prvky všech z nich zkombinují dohromady a možná se přidá ještě něco navíc? Pak mluvíme o tzv. eklektickém stylu, trochu univerzální kategorii pro popis interiérů, které prostě nelze popsat jediným stylem.

Čím je specifický eklektický styl?
Čím je specifický eklektický styl?

Slovo eklekticismus je odvozeno z řeckého slova eklektikos, což lze volně přeložit jako „vybrat to nejlepší“. Termín se původně používal ve filozofii pro výběr těch nejlepších názorů, z nichž si pak člověk utvořil názor vlastní. Koncem 19. a začátkem 20. století se však dostal také do architektury. Namísto toho, aby se architekti drželi jednoho konkrétního stylu, vybírali prvky z různých z nich, aby vytvořili něco zcela nového. A nakonec se tato filozofie přenesla i do interiéru.

Co je pro eklektický styl charakteristické?

Popravdě řečeno, pevně daná pravidla moc neexistují kromě jednoho základního: interiér nesmí zapadat do jediné kategorie. Existují však některé charakteristiky, jež jsou pro eklektické interiéry typické.

Patří mezi ně například smíšené vzory a textury, eklektický dekor by neměl být homogenní, naopak by měl vzory a textury mixovat. Dále kombinuje staré a nové, tedy v jedné místnosti můžete klidně mít pohovku z 18. století a moderní konferenční stolek. Nikdo nad tím ani nemrkne okem. Začleňují se také globální vlivy, typicky česká skříňka vedle křesla z Číny. A nápadité musí být i dekorace, obrazy. Místnost by v podstatě měla být jakousi galerií zobrazující různá umělecká hnutí od pop-artu po impresionismus.

Tipy pro zařízení eklektického interiéru

I když je eklekticismus tak trochu o chaosu, výsledek by měl působit jednotně. Jak toho dosáhnout?

  • Vyberte si barevnou paletu. I nesouvisející styly spolu budou ladit, když je budou spojovat barvy.
  • Vyvažte odvážný nábytek neutrální barvou zdí, nebo naopak. Budete-li s nábytkem umírnění, můžete sáhnout po vzorované tapetě.
  • Nepřeplňujte místnost. Oko bude mít dost práce se všemi těmi vzory a texturami, nepřehánějte to s množstvím nábytku, uměleckých nebo designových předmětů.

V eklekticky zařízené místnosti si každý najde to svoje, každý se tu bude cítit příjemně.

Nabídka nemovitostí

Nové články